Zdravlje

U slučaju simptoma gripa, obavezno se javiti lekaru

Vakcinacija protiv gripa privodi se kraju i veliki broj Nišlija primio je vakcinu. Ovo praktično znači da je stvoren prilično dobar imunološki bedem. Ipak, naredni meseci biće kritični, a već je veliki broj sugrađana pomoć lekara tražio zbog respiratornih infekcija.

Mnogi sugrađani ovih dana našli su se ispred lekarskih ordinacija zbog prehlada i kijavica. Dr Danijela Cvetković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja, navodi da postoje jasne razlike između obične prehlade i gripa.

“Obična prehlada počinje sa blagim simptomima, poput grebuckanja grla koje se pojačava… Ona traje tri do pet dana i prolazi sama od sebe. Tegobe su isključivo respioratorne”, objašnjava.

Sa druge strane umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima mogu da ukazuju da je pacijent zaražen virusom gripa. Takođe se neretko javlja i gubitak apetita, zamaranje, dijareja ili povraćanje.

“Grip nastaje naglo, traje duže, prate ga temperature, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, dehidratacijom, ubrzano disanje”, navodi doktorka.

Ona apeluje na sugrađane da ukoliko imaju ovakve ili slične simptome, obavezno potraže pomoć lekara, jer se često ne može sve rešiti ambulantnim i kućnim lečenjem pa je potrebna i hospitalizacija.

Upozorava i da uzimanje lekova “na svoju ruku” bez konsultacija sa lekarom može često da pogorša kliničku sliku i izazove komplikacije koje se ne bi javile da se pacijent javio nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com