Društvo

U slavu predaka, na ponos potomaka: U Nišu osvanuo mural HEROJIMA SA KOŠARA

Mural HEROJIMA SA KOŠARA osvanuo je jutros na zidu između Sportske hale Čair, Elektrodistribucije i niškog gradskog stadiona.

Bitka na Košarama ocenjuje se kao najveća u modernoj istoriji Srbije. Pakao Košara bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, borili su se tu i plaćenici, el mudžahedini, strane specijalne jedinice i Legija stranaca, svi oni podržani regularnom Vojskom Republike Albanije i NATO avijacijom, kažu istoričari. Bitka se vodila oko reona karaule Košare na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ. Sve je završeno potpisivanjem Kumanovskog sporazuma.

Tri momka iz Niša stoje iza čitave priče. Jedan je imao ideju, drugi crtao i treći dao novac da se sve realizuje. Ova ideja čeka na realizaciju već godinu dana, kažu oni.

“Svaki od četvorice junaka na muralu ima jaku priču, kako je poginuo a i sama bitka je kompleksna, zato je potrebno da se o ovim junacima zna piše, čita i zna”, kaže za Niške Vesti jedan od tvoraca.

Niš je četvrti grad koji se odužio herojima sa Košara jednim muralom. Pored Beograda, Negotina i Kosovske Mitrovice i Niš je dobio mural, kaže niški master istoričar Mladen Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com