Društvo

I u selima žive i siromašni i osobe sa invaliditetom

Završena je Nedelja Crvenog krsta. Svake godine ova humanitarna organizacija kroz nedelju, posvećenoj njoj, pokaže šta sve radi, čime se bavi i na koji način pomaže ljudima u nevolji. Kad kažemo Crveni krst, prvo pomislimo na Narodnu kuhinju, podelu paketa, na viškove hrane i pomoć svima onima, kojima je potrebno pružiti ruku u nevolji.

Crveni krst kreće sa novim programom kroz koji sagledava siromašne porodice koje žive u seoskoj sredini ali i invalide o kojima, posebno na ovom području, gotovo niko do sada nije vodio računa.

– Uspeli smo da preko Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja obezbedimo 500 paketa za sve invalide na seoskom podrucju i 500 paketa za siromašne, koji će se deliti narednih osam meseci, koliko projekat traje. Pomoć se sastoji u paketima hrane i higijene, a njihova ukupna vrednost je 13 miliona i 820 hiljada dinara – kaze Mirjana Gocić iz Gradske organizacije Crvenog krsta u Nišu.

Najveći problem proteklih godina bio je nedostatak punktova na seoskom području i nemogućnost ljudi, posebno invalida, da dođu do Niša i preuzmu obrok na jednom od 10 punktova u gradu.

– Aplicirali smo kod Ministarstva kako bi pokrili i ovu ciljnu grupu koja zbog svog invaliditeta, starosti, siromaštva i udaljenosti nija bila u mogućnosti da u gradu preuzme paket. Što se invalida konkretno tiče, oni su svi korisnici materijalne pomoći Centra za socijalni rad “Sveti Sava”.

Humanitarni paketi, koji će biti deljeni siromašnima na seoskom području u narednih osam  meseci, sadrže osnovne potrepštine za svaku porodicu, za otprilike mesec dana.

– Paket sadrži 13 kilograma hrane: brašno, šećer, zejtin, so, pirinač, pasulj, makarone –isto kao i za Narodnu kuhinju, samo što su sada namirnice u pakovanjima od kilogram, dva ili pet. Higijenski paket sadrži najosnovnije artikle – prašak za pranje, sapun, toalet papir, pastu i četkicu za zube, mašinicu i pastu za brijanje, šampon, sudomil, sundjer za pranje…Otprilike sve ono sto je najpotrebnije jednoj porodici na mesečnom nivou,  kada je reč o hrani i higijeni, da živi dostojno – kaže Mirjana Gocić.

Podela paketa počinje juna meseca, a artikli za pakete stižu u Niš krajem maja. U toku je priprema magacina u kojem ce biti skladišteni. U Crvenom krstu očekuju i donaciju japanske Vlade od 80 hiljada evra, za rekonstrukciju prostora.

Crveni krst je ovom akcijom zaokružio Nedelju Crvenog krsta, koja je trajala do 15.maja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com