Društvo

U OŠ „ZORAN ĐINĐIĆ“ OBELEŽEN DAN ZDRAVE HRANE: Srednjoškolci kuvali osnovcima

Učenici OŠ „Zoran Đinđić“ u Brzom Brodu i đaci Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu obeležili su zajedno Svetski dan zdrave hrane i to tako što su srednjoškolci pripremali zdravu hranu za osnovce i njihove roditelje koji su ovom prilikom mogli da saznaju šta je to što ishranu njihove dece čini zdravom.

Ove dve škole na ovaj neobičan način sarađuju već nekoliko godina, a rezultati su više nego zadovoljavajući jer se saveti vršnjaka lakše prihvataju od saveta roditelja.

Obeležavanju Dana zdrave hrane u ovoj školi prisustvovali su i predstavnici Instituta za javno zdravlje u Nišu, a ovakav način saradnje dveju škola je i svojevrsna promocija Ugostiteljsko-turističke škole jer se mnogi osnovci nakon ovakvih susreta opredele za nastavak školovanja u ovoj srednjoj školi.

Nataša Koderman, direktorka OŠ “Dr Zoran Đinđić”

„Obeležavanje Svetskog dana zdrave hrane u školi traje već nekoliko godina, a dve godine sarađujemo sa Ugostiteljso-turističkom školom“, kaže Nataša Koderman, direktorka OŠ „Zoran Đinđić“. „Na ovaj dan učenici Ugostiteljsko-turističke škole svih profila dolaze kod nas u svojim uniformama, što izaziva posebnu pažnju naših đaka, prezentuju zdravu hranu i pravilnu ishranu, a na lucu mesta i pripremaju istu“, ističe direktorka.

Ona dodaje da se svim aktivnostima priključuju i roditelji nedelju dana pre obeležavanja Dana zdrave hrane. Oni, u saradnji sa nastavnicima uče kako da pripreme svojoj deci zdravu užinu od voća i povrća.

„Godinama već radimo na tome da deci usadimo naviku da se hrane zdravo, a skoro smo iz ponude u školi za užinu izbacili krickalice, slaniše i slatkiše“, dodaje Nataša Koderman. „Deca vole peciva, pice, kroasane i nerado jedo voće i povrće zato je svrha cele ove priče da ta da je zdrava ishrana zapravo ulaganje u budućnost“.

U prilog ovome idu i rezultati sistematskih pregleda učenika koji se organizuju svake druge godine. Rezultati ovih pregleda poslednjih godina i nisu baš za hvalu.

„Rezultati pokazuju da je sve veći procenat gojazne dece i dece čija je motorika usporena što je posledica nezdrave ishrane ali i upotrebe nove tehnologije. Ništa lakše nego da se pored računara provede nekoliko sati uz neke od grickalica ili sa slatkišima. Zato sve više insistiramo na sporskim aktivnostima i na zdravom načinu ishrane. Zbog toga su u celu priču uključena ne samo deca već i mame koje uče kako da pripreme zdravu hranu deci i da se izbaci ono što je manje zdravo“, ističe Nataša Koderman.

Ančica Dimitrijević, nastavnik kuvarstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi dodaje da su osnovci jako zainteresovani za spremanje zdrave hrane, posebno oni u starijim razredima.

Ančica Dimitrijević, nastavnik kuvarstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi

„Deci ponudimo nesvakidašnju hranu kao što su pite i palačinke od heljde, puno voća i povrća, slatkiša bez velog šećera, na šta oni zaista pozitivno reaguju“, kaže Ančica Dimitrijević. „Osnovci su, upravo, pravi uzrast kada decu treba vratiti zdravoj hrani sa akcentom na to od kakvog je značaja zdrav način ishrane. Mislim da deca to i prihvate , a posebno kada ih savetuju njihovi vršnjaci“.

Tako su u OŠ „Zoran Đinđić“ juče na meniu bili slatkiši samo od voća. Deca su se sladila kuglicama od brusnica, čokoladnim urmama, kajsijima u čokoladi i sličnim kolačima, neobičnim ali zdravim.

Marijana Andrejić, nastavnik Ugostiteljsko-turističke škole

„Naš cilj je da pokažemo da zdrava hrana može biti i ukusna“, dodaje Marijana Andrejić, organizator praktične nastave u Ugostiteljsko-turističkoj školi. „Pravilna ishrana ne znači samo da se izbaci nezdrava hrana iz ishrane, već da vodimo računa o svakoj namirnici koju unosimo u organizam. Najbitnije za decu je da zamene beli šećer u ishrani voćem iz koga dobijaju prirodne šećere koji mogu slast da daju i kolačima“, zaključuje Marijana Andrejić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com