Društvo

U Nišu odata počast žrtvama NATO agresije

Devetnaest godina od početka napada NATO snaga na SR Jugoslaviju, u Nišu je obeleženo parastostom i i i polаgаnjem venаcа i cveća nа spomen kаpelu žrtvаmа rаtovа od 1991. godine i spomenik posvećen žrtvаmа NATO bombаrdovаnjа.

Vence i cveće na spomen kapelu i spomenik ispred zgrade niškog Univerziteta položili su rodbina i prijateljelji stradalih, predstavnici Vojske Srbije predvodjeni komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem, predstavnici policije, grada i gradskih opština, Nišavskog upravnog okruga, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i predstavnici boračkih udruženja.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je ovom prilikom istakao da se 19 godina sa bolom sećamo najtežih vremena moderne srpske istorije.

“Ne možemo da zaboravilo proleće koje nije budilo život, već je donosilo stradanje i patnju. Ne zaboravljamo 78 dana ubijanja, smrti i rušenja”, rekao je Bulatović.

On je kazao da ćemo pamtiti stradanje, hrabrost i viteštvo pripadnika vojske i policije.

Bulatović je rekao da danas imamo Srbiju koja se gradi, razvija i bori za mesto u regionu koje joj pripada.

“Hoćemo da gradimo puteve, železnice, bolnice. Hoćemo da dižemo mostove prijateljstva, da rešavamo konflikte i stvaramo nove šanse. Srbiji su danas više nego ikada potrebni prijatelji i sa istoka i sa zapada. Potrebne su nam investicije, poslovni partner i nova radna mesta”, izjavio je Bulatović.

Tokom agresije NATO-a u Nišu živote je izgubilo 56 ljudi, a preko 250 ih je bilo ranjeno.

Na Niš je pored velikog broja raketa i avionskih projektila bačeno i preko 400 kontejnera sa kasetnim bombama, zabranjenih svim medjunarodnim konvencijama o ratovanju.
Od kasetnih bombi koje su bačene kod glavne gradske pijace i Kliničkog centra poginulo je 16 gradjana a ranjeno više od 70 osoba. Medju nastradalima je bila i mlada žena u sedmom mesecu trudnoće.

Početak napada snaga NATO alijansen na našu zemlju u Nišu će biti obeleženo i otvaranjem izložbe “Andjeli čuvari” mlade niške umetnice Ivane Spasić.

Izložba posvećena žrtvama NATO napada biće otvorena u 18 časova u Oficirskom domu u Nišu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com