Društvo

U Nišu NEMA problema zbog PEDERUSA

Poslednjih dana brojni srpski mediji pomalo panično saopštavaju da je u Srbiji najezda insekta “Paederus” koji izaziva opekotine i stvara velike dermatološke probleme.

Dermatolog niškog Doma zdravlja Ivana Joksimović, za Niške Vesti kaže da nema mesta za brigu jer se kod njih nije pojavio do sada nijedan dramatičan slučaj.

“Mi poslednjih tri, četiri nedelje nismo imali ni pojačan broj pacijenata i neke neobične situacije. Nismo zabeležili nijedan slučaj da nam je neko od pacijenata došao sa opekotinama tog insekta ili ranama kako se to opisuje u brojnim medijima. Situacija je potpuno uobičajna, čak mislim da imamo manji broj onih koji dolaze zbog ujeda insekta”, rekla je za Niške Vesti Joksimović.

Mali insekti “Paederus” dugački su do 1 centimetar. U Srbiji ih ima odavno a ukupno je poznato 15 vrsta. Ovi insekti žive pored velikih reka kao što su Sava i Dunav a samo jedna vrsta može da izazove probleme na koži.

Ujed ovog insekta može da izazove dermatitis ali to sve zavisi od čoveka do čoveka, jer neće svako isto reagovati na ujed, kažu dermatolozi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com