Kultura

U Kupini počinju Dani austrijskog filma

Dani austrijskog filma počinju 3. maja, a moto ovogodišnje revije je  “Austrija(nci) – priče o umetnosti, ubistvu, prošlosti i večnosti”. Izbor filmova ukazuje na različite aspekte kulturnog nasleđa Austrije, njene istorije i društvenog života.

Filmovi prate živote dvojice veoma poznatih austrijskih umetnika (slikar Egon Šile, u filmu “Egon Šile – smrt i devojka” i pisac Štefan Cvajg – “Štefan Cvajg. Zbogom Evropi / Pre zore”), zatim pričaju sociološki interesantnu priču o usponu i padu austrijskog “Džeka Trboseka” koji je u zatvoru postao popularan pisac u bečkom visokom društvu (“Džek”), bave se austrijskom turbulentnom prošlošću kroz potresnu priču o kraju Drugog svetskog rata i vremenu ruske okupacije Beča viđene očima jedne devojčice (“Let, let, bubamaro”), a na kraju dodiruju i temu večnosti kroz film o Bogu i svetu (“Supersvet”). Neki filmovi bazirani su na istinitim događajima, na scenarijima nagrađivanim za originalnost, ili, u slučaju filma “Let, let, bubamaro”, na dečjem romanu koji je napisala najpoznatija austrijska spisateljica za decu Kristine Nestlinger.

 

Manifestacija će početi 3. maja od 20h u bioskopu Kupina uvodnom diskusijom o austrijskoj kinematografiji u kojoj će učestvovati Jelena Glišić, iz Austrijskog kulturnog foruma i Dejan Dabić, urednik filmskog i video programa Niškog kulturnog centra. Ciklus filmova će trajati do 7. maja.

Ulaznice za svaku projekciju su simboličnih 100 dinara, svi filmovi su sa srpskim titlom, a Dane austrijskog filma organizuju Austrijski kulturni forum Beograd i bioskop Kupina.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com