Sport

U iščekivanju Lige Evrope: Potencijalni rivali niškog Radničkog

Fudbalski klub Radnički posle tog davnog decembra 1983. godine ponovo će se naći na mapi Evrope, jer je finalnim plasmanom u ovoj sezoni na 3. mestu obezbedio plasman u kvalifikacije za drugo po veličini takmičenje u klupskom fudbalu. Za manje od mesec dana biće obavljen žreb, a do tada predstavljamo vam klubove koji bi mogli da se nađu naspram fudbalera Radničkog na terenu.

Posle velikih imena koja su pre tri i po decenije gostovala “na zelen Čair”, poput nemačkog Hamburgera, italijanskog Napolija, škotskog Dandija, švajcaskog Grashopersa, holandskih AZ Alkmara i Fejenorda, došlo je vreme da se ponovo međunarodni rivali sjate na nišku travu, u zavisnosti od toga da li će Radnički dobiti domaćinstvo u Nišu.

Foto: Vladimir S. Stefanović

Nišlije će dugo pamtiti 17. maj 2018. godine, kada je njihov klub posle 35 godina ponovo izborio plasman u evropsko takmičenje, ali i željno iščekivati 19. jun za kada je zakazan žreb.

Kada je u pitanju rival koji će mu se suprotstaviti na startu kvalifikacija Radnički će morati da sačeka da se neke stvari dodatno iskristališu, jer to će zavisiti od promena koje su uvedene u sistem kvalifikacija. FK Radnički Niš bi trebalo da bude u povlašćenom šeširu, ali se još uvek čeka potvrda.

U slučaju srpskih klubova, nacionalni koeficijent iznosi 3,75 bodova i on će se računati u prvom kolu. 

Radnički dakle ulazi u žreb sa koeficijentom 0,75.

Po trenutnoj UEFA listi klubova, potencijalni rivali niškog kluba su sledeći:

1. Maccabi, Tel Aviv, Izrael
2. Molde, Norveška
3. Apollon FC – Limasol, Grčka
4. Lech – Poznań, Poljska
5. Hafnarfjarðar, Island
6. Dundalk FC, Severna Irska
7. Žalgiris, Litvanija
8. Gabala FC, Azerbejdžan
9. NK Osijek, Hrvatska
10. FK Vardar, Makedonija
11. Slovan Bratislava, Slovačka
12. Beitar Jerusalim, Izrael
13. Anorthosis Famagusta, Kipar
14. Dinamo Tbilisi, Gruzija
15. FC Aberdeen, Škotska
16. FC Rangers, Škotska
17. CSKA Sofia, Bugarska
18. Slavia Sofia, Bugarska
19. Aik, Švedska
20. Kairat, Kazahstan

Ostalih 27 potencijalnih protivnika zavise od pobednika kupova, i plasmana u ostalim evropskim ligama.

Prve utakmice igraju se 12. i 19. jula, kada će se saznati i potencijalni rivali u eventualnom drugom kolu, među kojima se nalaze Sevilja, Braga, AZ Alkmar, Cirih, Legija, Barnli, Bešiktaš, Vitese… Međutim, treba ići korak po korak i pobrinuti se da niški Radnički ponovo zasija starim sjajem, kao kada su, pre više decenija, padala i veća imena na Čairu.

Dok ne stignu rezultati žreba, ali i procene domaćeg terena od strane komisije UEFE, podsetimo se slavnih dana istorije niškog kluba kroz numeru koja se i dan danas peva u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com