Društvo

TUŽNO: Kad se mali San nađe u ružnom snu

Poslednjih meseci naslovne strane pune vesti o nesrećama koje se dešavaju na srpskim putevima. U onim najtežim, koje imaju smrtne ishode, žtrve su migranti iz Sirije, Avganistana, Irana, ljudi, deca…jednom mi reče kolega koji je bio na licu mesta kada se prevrnuo pasat u kome je bilo ČETRNAESTORO migranata “bila su sklonjena sedišta i tapacirung da bi ih što više stalo. Lim ih je sekao kao nož, bilo je dece, bilo je jezivo”. Ovo je priča iz bolnice, pacijentkinje koja je nekoliko dana provela u sobi sa majkom i sinom migrantima  iz Sirije, koji su žrtve jedne takve nesreće. A hteli su samo bolji život…dečak se zove San, majka je ostala nepokretna – ružan san.

 Ovo je priča pacijentkinje iz Niša:

Pitanje za nas kao ljude, koliko kosta čovekov obraz?

Danas sam izašla iz bolnice, sa neurohirurgije. Bila sam u sobi sa malim Sanom i njegovom nepokretnom majkom. San je prelep decak od dve godine. On  i majka su žrtve čoveka koji je jurio zaradu, koji je ilegalno prevozio migrante.

Na tuđoj nesreći hteo je da zaradi.

Napravio je saobraćajnu nesreću kod Niša i pobegao.

Majka je teško povređena, nepokretna.

A, San je san.

U bolničkom krevetcu, kao u zatvoru,osuđen na ovakav zivot, provodi dane, plače, smeje se, zabavlja osoblje klinike, pacijente. 

Ima par bluzica, bez čarapica, samo pampers pelene…provodi svoje dane iza rečetaka.

Kome je San mogao skriviti nešto u životu?

Priđes mu i daš keksić, sok, čokoladicu…a on sa svojim crnim okicama zahvali, rukicom mahne.

Juče me je zvao svojom ručicom da mu priđem, ali nisam mogla da ustanem. Danas, kad sam morala da odem jer je klinika puna,  prišla sam Sanu, one dve suze iz crnih okica i tiho “Bay”… 

Postidela sam se zbog kretena koji je jurio zaradu. A San je, sa svojim roditeljima, samo hteo bolji zivot.

Sretno Sane, nek te Bog čuva, ti se cuvaj…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com