Društvo

Treći forum mladih naučnika u Nišu

Prva tehnička škola „Milutin Milanković“ u saradnji sa portalom „Nađi Raula“ i Ambasadom Izraela u Beogradu, organizuje konferenciju „Forum mladih naučnika – Promenimo sebe“. Konferencija se održava u sredu, 15. marta u velikoj sali Univerziteta u Nišu do 10 sati.

Među panelistima očekuju se predstavnici Centra za promociju nauke iz Beograda, predstavnici Ambasade Izraela, ali i oni najbitniji – mladi talenti. Idejni tvorac konferencije je nekadašnji učenik ove škole, sada uspešni student Mašinskog fakulteta Jovan Milić.

„Želeo sam da sa svojim drugovima iz škole napravim događaj koji će promovisati mlade talente, ali i na kome će mladi talenti moći da pričaju o svojim problemima. Kako se sećam, te davne 2015-te spremali smo se na takmičenje iz informatike i bilo je dosta problema oko finansiranja našeg puta.Ta situacija me je dodatno podstakla da osmislim ovakav događaj“, kaže Jovan.

Cilj ovogodišnje konferencije je promocija mladih talenata, budućih naučnika, ali i ukazivanje na programe putem kojih mogu da odu u određenu stranu državu i da se dodatno edukuju, a nakon toga vrate u svoju domovinu.

“Svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem i vrlo je zanimljivo da uporedimo obrazovne sisteme drugih država, da vidimo kako se možemo popraviti. Ove godine zemlja domaćin foruma je Izrael. Moramo da se pohvalimo odličnom saradnjom sa Ambasadom Izrela u Beogradu. Oni su bili oduševljeni idejom i rado su prihvatili da budu domaćini“, izjavila je Slavica Jukić, direktorka PTŠ „Milutin Milanković“.

Inače, Izrael je razvijena država sa demokratskim uređenjem i parlamentarnim sistemom. Jednodomni Kneset je najviši zakonodavni ogran sa 120 članova. Državom upravlja predsednik vlade, često nazivan i kao premijer Izraela. Na osnovu nominalnog društvenog proizvoda izraelska Privreda je bila 41. Privreda sveta u 2008. godini, dok je indeks humanog razvoja jedna od najvećih u regionu. Glavni grad države je Jerusalim. Izrael daje veliki broj stipendija za studiranje u toj državi.

Na konferenciji biće predstavljen i promo film, koji nosi veoma snažnu poruku. U filmu će biti predstavljeni niški mladi talenti i naučnici.

„Film je promotivnog karaktera. Želimo dodatno da  promovišemo mlade talente. Ovogodišnji slogan foruma je „promenimo sebe“. Zašto je takav slogan? Prosto, želeli smo da ukažemo na sve veće zanemarivanje mladih talenata. Pravo je vreme da se promenimo i da svojoj deci, odnosno đacima pokažemo prave idole“, kažu organizatori.

Nakon prvog panela, prisutnima će se putem „skajpa“ obratiti i gost iznenađenja upravo iz Izraela. Među panelistima se očekuju i predstavnici Ambasade Izraela iz Beograda. U sklopu foruma biće predstavljena i triologija „Mladi i religija“, autora Jovana Milića. Ženski deo Akademskog hora SKC Niš svojim numerama svečano otvara forum.

Autor: Promo tim foruma, Promo tim: PTŠ „Milutin Milanković“

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com