Društvo

Toplana podiže kredit od pet miliona evra od nemačke razvojne banke

Gradsko veće u Niša dalo je saglasnost da Gradska toplana od Nemačke razvojne banke KFW podigne kredit od pet miliona evra za realizaciju pete faze revitalizacije sistema daljinskog grejanja. Realizacija projekata kojim je Toplana konkurisala kod nemačke razvojne banke počeće 2018. a rok za realizaciju je, kako navode u Toplani, pet godina.

Reč je, kako ističe pomoćnik sekretara Sekretarijata za komunalne deletanosti, energetiku i saobraćaj Hranislav Đorđević, o pozajmici sa izuzetno povoljnim kreditnim uslovima, sa grejs periodom od pet godina i rokom otplate od 15 godina.

“Gradska toplana predložila je da pomenutim iznosom bude realizovano devet projekata koji bi značajno smanjili gubitke u toplotnoj energiji i troškove grejanja, i smanjili emisiju štetnih gasova”, kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima pozajmicom od nemačke razvojne banke gradiće se tri gasne kotlarnice, a jednom od njih bila bi zamenjena postojeća kotlarnica na mazut na Prirodno-matematičkom fakultetu.

“Novac bi bio iskorišćen i za razdvanjanje podstanica koje sada mere potrošnju toplotne energije za po tri ili četiri stambene zgrade. Svaki objekat dobio bi svoju podstanicu. Od ukupnog iznosa pozajmice, milion i po evra biće iskorišćeno za zamenu šest kilometara dugog toplovoda u gradu starog skoro 40 godina”, ističe Đordjević.

On objašnjava da bi za uvodjenje daljinskog nadzora i optimizaciju sistema daljinskog grejanja bilo utrošeno 1,3 miliona evra, a za smanjenje misije azotnih oksida u izduvnim gasovima toplane „Krivi vir“ 550.000 evra.

On je rekao da će Gradska toplana dobijenim sredstvima graditi magistralni toplovod sa pripadajućim podstanicama do Ekonomske i Trgovačke škole i toplovod sa podstanicama do Ekonomskog i Pravnog fakulteta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com