Kultura

Tesla i Pupin na istom putu

Izložba pod nazivom “Tesla i Pupin na istom putu” od danas je otvorena u galeriji Sinagoga u Davidovoj ulici a postavka će biti izložena do 13. januara.

Želja autora izložbe, Aleksandre Ninković Tašić bila je da sruši mit o mržnji dvojice najvećih srpskih naučnika.

sinagogaIzložba koja nalazi tačku susteta dvojice naučnika pod nazivom “Tesla i Pupin na istom putu” nastala je u saradnji Aleksandre Ninković Tašić i Muzeja Nikole Tesle.

Ona prevashodno pokazuje da Mihajlo Pupin i Nikola Tesla nikada nisu bili suparnici i da su iako su bili različite ličnosti sarađivali na mnogo načina.

“Nikada nismo pogledali u ono što ih spaja, verujući u izmišljene priče o njihovim sukobima, svađama i neprijateljstvu. Ova mala postavka jezgrovito pokazuje iste izvore nadahnuća, vere, puteve odrastanja, ljubav majke ali i mesta njihovih susreta u Americi, kako je pragmatični Pupin pomagao Tesli, kako su zajedno govorili na skupovima i gradili idealizam u nauci. To je istinita priča o tome kako su dva dana pred Pupinovu smrt jeli slatko od pomorandžine kore i o tome da Nikola Tesla nikada nije radio sa studentima, osim na Pupinov poziv, u njegovoj misiji da dovede velikog čoveka da inspiriše mlade ljude”, kazala je Aleksandra Nikolić Tašić, Autor izložbe i predsednik Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin.

Kako kaže direktor Narodnog muzeja i domaćin izložbe Slaviša Popović, muzeji su mesta velikih susreta, a interaktivna postavka “Tesla i Pupin na istom putu” najbolji je način da se po prvi put našoj javnosti prikaže ne samo doprinos dvojice velikana ljudskoj civilizaciji već i njihove duhovne zaostavštine.

zar-niko-ne-ceni

Upotreba modernih tehnologija i koncepta proširene stvarnosti daje poseban doživljaj postavke jer je posetiocima omogućeno da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.

“Izložba će trajati do 13. januara a ulaz je slobodan pa očekujemo veliki broj posetilaca posebno mladih. Oni svakako imaju šta da čuju ovih dana u Sinagogi i da se nadahnu, jer naše dve gromade kako nauke tako i ljudskosti i duhovnosti mogu mnogo čemu da nas nauče u ovim teškim vremenima i da nam budu reper za kako je moguće stići do nekih visina”, rekao je Slaviša Popović.

sinagoga-2

Izložbu u galeriji Sinagoga moguće je pogledati svakog radnog dana osim ponedeljka od 12 do 18 sati i subotom i nedeljom od 10 do 15 sati, a ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com