Sport

Svetsko ZLATO za Nišlijku Stašu Gejo

Najbolja srpska penjačica Staša Gejo učestvovala je na najvećem takmičenju na svetu za neolimpijske sportove i naravno ostvarila najbolji rezultat, jer ona drugačije ne ume osim da se okiti zlatom.

Ovogodišnje takmičenje WORLD GAMES održano je u gradu Wroclawu u Poljskoj. Učestvovalo je preko 3600 takmičara, među njima i Nišlijka Staša. Ovo takmičenje održava se svake četiri godine u različitim gradovima sveta. Prošle su održane u Kaliju – Kolumbija, a naredne igre zakazane su za 2021. godinu u Velikoj Britaniji.

Foto: CIRCUIT.slambing.com

Na programu ovih igara je preko 30 različitih sportova, među njima i penjanje, ove godine poslednji put. Takmičari učestvuju po propoziciji da su bili regionalni, kontinentalni ili bivši svetski šampioni.

Otvaranje je bilo organizovano na Olimpijskom stadionu i igre je otvorio lično predsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta.

“Sportslo penjanje poslednji put učetvuje u ovim igrama jer je postao olimpijski sport. I baš sada Srbija je postala svetski šampion. Staša je pobedila svetsku elitu u sportskom penjanju u disciplini bouldering, sto je inače njena specijalnost. Mi smo presrećni”, rekao je za Niške Vesti Slobodan Gejo, otac i trener najuspešnije srpske penjačice.

Ovo je veliki sportski događaj u svetu kome se pridaje velika pažnja i važnost, dodaje Gejo.

„Discipline su pored penjanja, rolering, wushu, sumo, kik boks, tajlandski boks, karate, ritmička gimnastika, powerlifting, skvoš, wake board, sportski ples, fitnes, bejzbol, ragbi, polo i mnogi drugi u svetu veoma zastupljeni sportovi. Zbog čega je informisanost naše nacije tako jadna u obrazovnom sportskom smislu…zaista mi nije jasno. Da li imamo šampione u tim sportovima? Trebalo bi da granski savezi pošalju takmičare na ove svetske igre, pa to je druga Olimpijada. Nas ima danas ovde troje, Staša i nas dvoje kao njeni treneri…nedopustivo“, tvrdi Gejo.

Na World Games se dolazi kada Internacionalna federacija sportova, pozove takmičare koji imaju određeni pobednički plasman na svetskom nivou. Matične zemlje šampiona zatim pripremaju takmičare, izrađuju specijalne nacionalne dresove sa simbolima svetskih igara i organizovano šalju sve svoje ekipe, kao što se to radi prilikom odlaska na Olimpijadu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com