Društvo

Svetska kulinarska asocijacija do 2022. produžila licencu niškom Udruženju ugostiteljskih i turističkih poslenika

Ekipa Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša, koja je pored Novosađana bila jedini predstavnik Srbije na upravo završenom Internacionalnom takmičenju u Budvi, proglašena je sveukupnim pobednikom u dve discipline – pripremanje jela nacionalne kuhinje i pripremanje torti. Pored ova dva pehara Nišlije su ukupno osvojile 14 zlatnih, jedno srebrno i četiri bronzana odličja i još tri pehara u ostalim disciplinama. Ovogodišnje takmičenje obeležilo je učešće znatno većeg broja takmičara u svim kategorijama. Svoje kulinarske veštine pokazalo je više od 350 takmičara iz skoro svih zemalja Balkana. Najbrojnija ekipa bila je Turska, a rivali su stigli i iz Češke, Rusije, Ukrajine, Izraela, Italije, Švajcarske, Nemačke i drugih zemalja.

“Organizacija je bila odlična i mnogo bolja nego ranijih godina. Takmičenje je bilo organizovano u više disciplina i kategorija. Što se naše ekipe tiče, seniori već imaju ogromno iskustvo i od njih se očekivalo da osvoje neko priznanje, ali smo više nego ponosni na juniorski tim koji je zablistao i u disciplini nacionalna kuhinja osvojivši dve zlatne medalje, kao i moderna kuhinja, gde su osvojili jedno srebro i dva bronzana odličja. Svi su bili odlični, a pobednika su odlučile nijanse”, kazala je Anica Cvetković portparol Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

U okviru ove međunarodne manifestacije održan je niz predavanja iz oblasti ugostiteljstva i turizma sa ciljem unapređenja delatnosti i edukacije kadrova, pod okriljem Svetske kulinarske asocijacije, (World Association of Chefs’ Societies – WACS ) čiji je član i Udruženje iz Niša. Nišlije su pored takmičara, na ovom međunarodnom skupu imali i predstavnike u sudijskom timu.

“Shodno dosadašnjim rezultatima, kvalitetu i angažovanju na promociji i unapređenju struke, Udruženju ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša je, na još pet godina, produžena licenca, što znači da ćemo do 2022. godine imati priliku da budemo deo sudijskih i takmičarskih timova na takmičenjima kulinara širom sveta”, kaže za Narodne novine Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.
Takmičenje kulinara održano je istovremeno kada i tradicionalni Sajam hrane koji je okupio 84 izlagača iz 27 zemalja među kojima i Srbija.

“Crnogorci su, povezujući strateške privredne grane poljoprivredu i turizam, pružili svima mogućnost da u konkurentskoj atmosferi istaknu kvalitet svojih proizvoda, ostvare važne kontakte i time unaprede poslovne rezultate. Tradicionalno prisustvo brojne publike, predstavnika turističke industrije, medija i profesionalnih kupaca iz Crne Gore i regiona, bili su dovoljni da se na efikasan način, u kratkom vremenu ostvare značajni komercijalni efekti”, naveo je Mirašević.

Pored takmičenja kulinara u Budvi je od 20-23. aprila održano više sajmova – 43. Sajam hrane, 35. Sajam nautike, 26. Sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo i 22. Sajam ekologije. Ove manifestacije se tradicionalno održavaju pred početak letnje turističke sezone u Crnoj Gori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com