Društvo

Susret komandanta Kopnenih vojski Srbije i Bugarske

Pogranični susret komandanta Kopnene vojske Vojske Srbije general-potpukovnika Milosava Simovića sa komandantom Kopnene vojske Bugarske Armije general-majorom Mihailom Popovim, u Dimitrogradu doneo je razgovor o bezbednosnoj situaciji, migranstkoj krizi i zajedničkim obukama.

Tokom susreta razmatrana su pitanja vezana za političko-bezbednosnu situaciju u okruženju i saradnja između Kopnene vojske Vojske Srbije i Kopnene vojske Bugarske Armije. Generali Simović i Popov razgovarali su o migranskoj krizi i daljem unapređenju saradnje dveju kopnenih vojski, posebno iz oblasti obuke.

Oni su sa saradnicima, u pratnji predsednika opštine Dimitrovgrad Vladice Dimitrova, obišli i položili zajednički venac na spomen-kosturnicu „Pametnik“, u kojoj je sahranjeno stotinak srpskih i bugarskih vojnika i oficira, poginulih u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine.

Foto: Vojska Srbije

Nastavićemo saradnju koju već imamo. Ona je plodotvorna i godinama unazad realizuje se na poligonima u Bugarskoj i Srbiji. Razgovarali smo i o migranstkoj krizi i situaciji po tom pitanju. Priliv migranata je ranije bio veći, sada je daleko manju. Zajedničke snage Vojske i Policije za obezbeđenje državne granice imale su odličnu saradnju sa opštinom Dimitrovgrad i Kopnenom vojskom Bugarske Armije, što je bilo veoma bitno tokom migrantske krize, posebno u ranijem periodu“, rekao je general Simović.

Spomenik treba da nas podseća, s vremena na vreme, da mi vojnici uvek trebamo da budemo spremni da branimo svoje države, svoj narod, svoju vojsku, ali istovremeno da uvek činimo sve da do rata nikada ne dođe. Ne mislim samo na Bugarsku i Srbiju nego uopšte, dodao je Simović.

Bolje je hiljadu dana pregovarati, razgovarati, nego jedan dan ratovati. Mi vojnici to najbolje znamo i posmatrajući spomenik i razgovarajući o istoriji, o prošlosti, saglasni smo da treba gledati budućnost i raditi na unapređenju prijateljstva srpskog i bugarskog naroda i uopšte svih građana Srbije i Bugarske“, istakao je.

Foto: Vojska Srbije

Komandant Kopnene vojske Bugarske Armije general-majorom Mihailom Popovim, ističe da su pregovori ipak najvažniji.

„Mi treba da tražimo i iskoristimo iz istorije stvari koje nas spajaju, a ne stvari koje nas razdvajaju. Po mom mišljenju, „Pametnik“ je dobar primer za nešto što nas spaja. General Simović je odlično primetio da mi vojnici najbolje znamo kakav je rat i šta on donosi. Zbog toga mi trebamo da budemo prvi koji će sve probleme rešavati pregovorima“, kaže general Popov.

Predsednik opštine Vladica Dimitrov je izrazio zahvalnost generalu Simoviću zbog organizacije sastanka i naglasio da je tkivo koje povezuje Srbiju i Bugarsku upravo na ovim prostorima, što dokazuju poseta spomeniku „Pametnik“ i dolazak generala Popova u Dimitrovgrad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com