Hronika

Sud utvrdio da vozač nije kriv za smrt petnaestogodišnjaka

Osnovno javno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv L. P. (21) za prošlogodišnji udes na Bulevaru Nikola Tesla u Nišu, kada je nastradao 15-godišnji dečak. Utvrđeno da se vozač kretao propisanom brzinom kada je naleteo na U. I. (15)

Do nesreće je došlo kod Centra za obuku pasa kasarne “Knjaz Mihailo”. Dečak je izašao iz gradskog autobusa, prošao ispred vozila i pokušao da pređe ulicu van pešačkog prelaza kada je na njega naleteo “golf” za čijim je volanom bio L. P. koji se kretao iz pravca Mosta mladosti ka Donjem Komrenu. Vozač je nakon toga udario u banderu, ali je prošao bez povreda.

 

Na prvostepeno rešenje o odbacivanju krivične prijave rodbina oštećenog je uložila žalbu. Ipak, ona nije usvojena pa je odluka postala pravosnažna.

Tužilaštvo navodi da je prijava odbačena, jer nema dokaza za ovo delo koje se osumnjičenom stavlja na teret. Odluka se, kažu, zasniva prvenstveno na nalazu veštaka saobraćajne struke koji je ustanovio da se vozač “golfa” kretao brzinom od 61 do 62,8 kilometara na čas. On je intenzivno kočio, pa je u trenutku udara vozio 55 km/č. Zbog toga nema osnova za njegovo gonjenje, jer je na ovoj deonici maksimalna dozvoljena brzina 60 kilometara na čas.

“Vozač nije mogao da izbegne opasnu situaciju i da blagovremeno zaustavi vozilo. Preglednost u momentu kada je maloletnik stupio na kolovoz ispred njegovog automobila bila je smanjena, s obzirom na fizičke prepreke, odnosno vozila u koloni sa njegove desne strane”, navodi se u obrazloženju.

Ističe se još i da vozač nije imao razloga da očekuje pešaka na kolovozu, pa da zbog toga smanji brzinu, jer se na manjoj udaljenosti od 100 metara od mesta nezgode nalazi obeleženi pešački prelaz i postoji trotoar. Pešak je dužan da kolovoz prelazi pažljivo nakon što se uveri da to može da učini na bezbedan način, naveo je veštak saobraćajne struke.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com