Društvo

Studenti PO ZNANJE otišli u Belgorod

Dvanaestoro niških studenata trenutno se nalazi na Univerzitetu Šuhov u Belgorodu u Rusiji i tamo će narednih mesec dana, sticati posebna znanja. Oni se odlično provode, ali kažu pre svega imaju puno posla da boraveći u Rusiji mnogo toga nauče.

“Imamo razne obuke, predavanja, seminare vezane za struku. Ja sam tu da usavršim svoja saznanja za zaštitu od požara i vanredne situacije. U pitanju je međufakultetska tj. međuuniverzitetska saradnja. Pored mene su još jedna koleginica i kolega sa Fakulteta zaštite na radu”, kaže za Niške Vesti Miljana Stojiljković.

Foto: Miljana Stojiljković

Iako voda koju koriste nije za piće, niški student nisu imali problem da se na drugačije uslove naviknu.

“Vreme je ovde hladno, jutros je bila vejavica ali se često desi da se već u toku dana otopi sneg. Uslovi za boravak su ovde super”, kaže Sojiljković, koja je jedna od tri studenta sa niškog Fakulteta zaštite na radu u Belgorodu.

Druženje sa ruskim studentima u domu prija, kaže.

“Neki se prema nama odnose fino, neke uopšte ne zanimamo… Ipak mislim da je to neko pitanje individualne prirode…Jas sam za ovih dana imala lepo iskustvo sa svima, svi koje sam upoznala ili srela”, kaže ova niška studentkinja.

Komunikacija nije uvek najlakša stvar.

“Ćaskamo i trudimo se da se sporazumemo. Ja sa tek počela da učim ruski pre jedno mesec-dva pa nekako sastavim rečenicu. Oni ne znaju engleski, retko ko se engleskim koristi. Sporazumevamo se kad treba rukama i nogama”, kaže kroz osmeh Miljana.

Prustupačni su i druželjubivi, većina njih, dodaje.

Niška ekipa studenata je sačinjena od visokoškolaca sa Mašinskog fakulteta, Fakulteta zaštite na radu i Visoke tehničke škole. Boraviće u Rusiji meseca dana kako bi razmenili iskustva i znanja sa ruskim studentima i profesorima, a onda se bogatiji za iskustvo vraćaju u Niš.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com