Zdravlje

Srbija među vodećim zemljama u Evropi po učestalosti obolevanja od raka debelog creva

U Srbiji je na 100.000 stanovnika 38 do 40 novoobolelih od karcinoma debelog creva, što nas svrstava među vodeće zemlje Evrope u odnosu na učestalost ovog oboljenja.

Na Medicinskom fakultetu u Nišu održan je Treći međunarodni simpozijum koloproktologa, koji je okupio vodeće stručnjake koji se bave oboljenjima debelog creva.

Mi smo u odnosu na incidencu obolevanja, medju prvim zemljama u Evropi, nažalost, ali to je posledica, verovatno i načina života i mnogih drugih faktora koji utiču na to. I upravo je to razlog što je Niš danas mesto, centar Srbije i centar Balkana, u odnosu na razmenu iskustava iz oblasti koloproktologije, odnosno hirurgije, i ne samo hirurgije, nego i drugih oblasti, jer ovaj sastanak ima svrhu i namenu da ujedini mnoge druge oblasti medicine, koje treba da daju zajednički odgovor na temu, tj. na lečenje ove opake bolesti. Bez tog zajedničkog pristupa nema ni uspešnog lečenja”, kaže prof. dr Goran Stanojević, predsednik Organizacionog odbora Trećeg međunarodnog simpozijuma koloproktologa.

Izuzetno veliki procenat oboljenja, pre svega malignih, raka debelog creva, otprilike nameće ne samo stručnu edukaciju, već i razmenu naučnih iskustava iz oblasti lečenja ove bolesti. Jedna od tema ovog sastanka je upravo lečenje kolorektalnog karcinoma. Tu su nam najznačajniji gosti koji će nam reći iskustva iz sveta, ali naravno i naši eminentni stručnjaci, pa ćemo kroz diskusiju i razgovor uporediti naša iskustva i iskustva najznačajnijih medjunarodnih institucija koje se bave tim problemom”, istakao je prof. dr Goran Stanojević.

Međunarodni simpozijum koloproktologa održan je 12. maja, okupio je preko 200 domaćih i inostranih učesnika, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra i Medicinskog fakulteta.

Među gostima, predavačima i učesnicima bili su i stručnjaci iz Italije, Švedske, Turske, Nemačke, Grčke, Madjarske, Bugarske.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com