Ekonomija

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bugarske iznosila rekordnih milijardu evra

Više od 200 privrednika iz Srbije i Bugarske okupilo se danas u Oficirskom domu u Nišu na poslovnom forumu koju su organizovale Privredna komora Srbije i Agencija za mala i srednja preduzeća Bugarske.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev istakli su ovom prilikom da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bugarske iznosila u 2017. godini rekordnih milijardu evra, ali bi u narednom periodu mogla da dostigne 3,5 milijardi evra.

“Vlada Srbije radi na uklanjanju fizičkih barijera, izmedju ostalog radimo na završetku istočnog kraka Koridora 10 i elektrifikaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, ali insistiramo na uklanjanju i nefizičkih barijera”, izjavila je Zorana Mihajlović.

Kako je kazala, dešava se da vozovi na granici Srbije i Bugarske stoje satima, što nije dobro za konkurentnost dve privrede.

“Želimo da budemo vodeća zemlja među zemljama istočne Evrope i želimo da budemo u Evropskoj uniji. Da bi pričali o budućem razvoju moramo da radimo više”, izjavila je Mihajlović koja je i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je pozvala privrednike iz Srbije i Bugarske da se udružuju i da zajednički rade na projektima koje Srbija zemlja pokreće, izmedju ostalog i na izgradnji auto puta Niš-Merdare-Priština.

Zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev kazao je da Bugarska radi na tome da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije i podsetio da je Bugarska nakon ulaska u Evropsku uniju duplirala bruto društveni proizvod, a nezaposlenost je smanjena na šest procenata.

“Razmena sa Srbijom iznosi milijardu evra, ali recite nam šta treba da uradimo da bi vama privrednicima pomogli u poslovanju i povećali razmenu na 3,5 milijardi evra”, kazao je Dončev.

On je rekao da je jako bitno da postoji više saobraćajnica i više veza u železničkom transportu, “mada biznis sve više ide IT putevima”.

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež je kazao da je poslovni forum organizovan kako bi se povezali privrednici iz Srbije i Bugarske i dogovorili zajedničke poslove i izlazak na tržište.

“Najveće šanse za ugovranje poslova, prema iskazanom interesovanju privrednika, imaju firme koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, gradjevinskih mašina i opreme, kao i IT kompanije”, rekao je Čadež.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com