Društvo

Solarni sat, cilindrično ogledalo i kuća senki u tehničkim školama u Nišu

Tehničke škole u Nišu dobiće potpuno novi izgled. Dvorišta ovih škola biće u potpunosti uređena, pa će one uskoro dobiti solarni sat, cilindrično ogledalo i kuću senki. Ovi radovi biće mogući zahvaljujući projektu „Ulaganje u zdravlje i prosperitet u Bugarsko-srpskom regionu“, koji se finansira iz IPA programa prekogranične saradnje Gradske opštine Crveni krst sa Bugarskom.

“Radi se o projektu koji sprovodimo zajedno sa našim prijateljima iz Pernika. Projektom su obuhvaćena dvorišta svih tehničkih škola”, naglasio je predsednik opštine Miroslav Milutinović.

Prvim projektom predviđeno je uređenje dvorišta ukupne površine od 4.492 metra kvadratnih i poboljšanje praktične nastave u tehničkim školama GTŠ „Neimar“ , „12. februar“, 15. maj“, i u „Visoko tehničkoj školi strukovnih studija“.

Uređenje dvorišta tehničkih škola trajaće dve godine, a ukupna vrednost ovog projekta je 594 hiljade evra, sa udelom opštine Crveni Krst od 280 hiljada evra.

Osim nove podloge i popločavanja, biće urađen i plato sa montažnim tribinama za sportske i muzičke manifestacije, jedan aerodinamički lift, cilindrično ogledalo, dve zvučne školjke, fitnes oprema na otvorenom…

Građevinska tehnička škola „Neimar“ jedna je od učesnica u projektu.

“Smatramo da će ovakav projekat doprineti boljoj promociji naše škole, jer je upisna kampanja uveliko krenula u osnovnim školama”, kaže direktor Sreten Vasić i dodaje da su za narednu školsku godinu, obezbedili podršku 32 preduzeća i institucija u vidu donacije opreme i sredstava za rad, kupovinu mesečnih kartica za prevoz, stipendije za učenike tokom školovanja.

“Više firmi je dalo garancije za zapošljavanje učenika nakon završetka školovanja. Sve ove podrške ukazuju na spremnost institucija i poslodavaca da se zajedno sa našom školom uključe u jačanje građevinskog sektora, ali i popularizaciju građevinskih zanimanja, uopšte. Na ovaj način, učenici koji budu upisali našu školu već imaju polaznu tačku kada je izbor budućeg zanimanja u pitanju ili nastavak školovanja”, naglasio je Vasić.

Prvi čovek opštine Crveni Krst naglašava da su krenuli radovi i po dugom pojektu, uređenje izletišta Vidrište.

“Ovo mesto postaće prava turistička oaza”, poručio je.

Biće asfaltiran put od Miljkovca do Vidrišta, izgrađene trim staze i izletnički mobilijar, klupe i stolovi, dodao je Milutinović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com