Društvo

Snajke iz Burundija, Indije i Kine uz malo razvoda, tako vole Nišlije

U Nišu se godišnje venča 1450 parova a razvede nekih 10 odsto podaci su niške Uprave za građanska stanja i opšte poslove. Matičarka Helmina Pejović za Niške Vesti kaže da je u letnjim mesecima puno posla za nju i njene kolege, jer je broj venčanja uvek znatno veći nego zimi.

“Osim većeg broja venčanja u letnjim mesecima, brojni su i stranci koji dođu da u Nišu sklope brak. Dolaze neveste iz Indije, Kine stanovnice države Burundi, Maltežanke…na godišnjem nivou to je blizu stotinak brakova. Uglavnom su strani državljani dame, muškarci nam ređe dolaze da u Nišu sklope brak”, kaže Pejović za Niške Vesti.

Lane je u gradu na Nišavi brak sklopilo 1469 parova, potvrdila je ova matičarka. Najbrojniji su mladenci koji imaju od 20 do 35 godina.

Foto: Natalija Jankovic, privatna arhiva

“Broj venčanih parova kreće se svake godine oko 1450. Do kraja jula obavljeno je oko 760 venčanja. Venčanja vikendom su najbrojnija bude ih i do 50 u Kući za venčenje”, kaže ona.

Podaci Uprave za građanska stanja i poslove govore da čak 80 odsto devojaka kada se udaju promene prezime, 15 na devojačko doda i venčano prezime dok samo 5 odsto njih zadrži svoje prezime.

Venčanje u Nišu može da se obavi na dva načina u Kući za venćenja ili u restoranu gde se svadbeno veselje organizuje. Prvi način je jeftiniji i košta samo 430 dinara koliko košta venčani list, dok se izlazak matičara na teren naplaćuje 8 hiljada dinara, nekada je ova tarifa bila skuplja.

Kada su razvodi u pitanju, ta brojka manja je nego ona koja se spominje u medijima.

“Ne stoji ona priča koju čujemo da je čak trećina njih razvedeno. Naši podaci govore da se na godišnjem nivou razvede tek 10 odsto od broja sklopljenih brakova u Nišu”, rekla je za Niške Vesti matičarka Helmina Pejović.

Foto: Natalija Jankovic, privatna arhiva

Prema ovim podacima, Niš je grad u kome se brak radije sklapa nego rastura.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com