Politika

“Slobodni stanari” podržali kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije

Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada iz Niša je, na sednici održanoj u petak, 10. februara, doneo odluku da na izborima za predsednika Republike Srbije podrži kandidaturu Saše Jankovića, kao kandidata udruženja građana.

Kandidatura Saše Jankovića podržana je ubedljivom većinom glasova članova Skupštine UPSS. Protiv su glasala četiri, uzdržana su bila dva člana, a nekoliko članova napustilo je salu u znak protesta.

U obražloženju odluke, koju je potpisao predsednik UPSS-a, Saša Kostić, navodi se i sledeće:

OBRAZLOŽENJE

Podrška kandidaturi Saše Jankovića je data na osnovu sporazuma o učestvovanju na izborima za predsednika Republike Srbije koji je potpisala grupa od 11 građanki i građana, među njima i jedan Nišlija, koji nisu članovi političkih partija.

U sporazumu se navodi da se grupa građana organizuje u želji da ponudi mogućnost samoorganizovanja izvan političkih stranaka. Grupa građana zastupa načela koja podrazumevaju:

  • Stručnu javnu upravu bez dominacije političkih partija, korupcije, partijskog zapošljavanja, bahatosti i arogancije vlasti;
  • Temeljne promene društvenog i političkog sistema;
  • Ulaganje u ljude koje će obezbediti trajni, ravnomerni i održivi rast. Srbija ne sme biti zemlja jeftinih sirovina i jeftinog rada;
  • Zajednički život u ravnopravnoj i demokratskoj zajednici koja baštini vrednosti antifašizma;
  • Da štampa i elektronski mediji u Republici Srbiji moraju biti slobodni;
  • Da sudovi moraju suditi po zakonu i slobodno od izvršne vlasti, centara ekonomske moći i grupa za pritisak;
  • Da službe bezbednosti moraju biti profesionalizovane i departizovane;
  • da su teritirijalna autonomija i lokalna samouprava vrednosti zaštićene Ustavom.

UPSS je četvrta od ukupno šest članica Građanskog fronta Srbije koja je odlučila da podrži Jankovića na predstojećim predsedničkim izborima. Pre njih to su uradili Lokalni front Kraljevo, Ne da(vi)mo Beograd i Podržimo RTV.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com