Društvo

Slikar koji uz pomoć spreja i papira Nišlije ostavlja bez daha

Sprej, papir, kreativnost, neobičan dar koji ne poseduje svako, par minuta strpljenja i crtež iz bajke je tu da zaseni i ostavi bez daha Nišlije koje prolaze Obrenovićevom ulicom. Gotovo svakog vikenda, Stefan Pejčić iz Zaječara dolazi u Niš da slika ovom neobičnom, Sprej art tehnikom, nastalom u Meksiku sredinom osamdesetih.

Sprej ga je, kaže, privukao još u osnovnoj školi. Crtao je najpre grafite, a onda je pre tri godine došao na ideju da se oproba u sprej art tehnici.

„Na ideju sam došao kada sam jedne godine bio na letovanju i naišao na dečka koji se time bavio u toku letnje sezone“, kaže Pejčić.

Pobedina ulica je dosta prometna, ali to mu se, kaže bap i dopada, jer ljudi vole da posmatraju izradu crteža na licu mesta.

„Prolaznici uglavnom traže da kupe ono što vide na mojim izloženim crtežima, sa nekom korekcijom boja po njihovoj želji. Ukoliko neko ima malo kompikovaniji zahtev za crtež, dobijaju ga sledećeg vikenda kada dođem”, kaže on.

Neretko slika i crtane likove, zbog čega ga često angažuju za dečije igraonice.

“Ova tehnika ne zahteva mnogo što se tiče alata, ja bi to nazvao tehnika uz pomoć štapa i kanapa. Uglavnom koristim novine radi kreiranja šara, to su šabloni koji mi uštede vreme potrebno da izradim ceo crtež, a to je jako bitno za ovaj posao. Koristim i špaklicu, ali najbitnija je tehnika, jer je preciznost dosta bitna. Što se sirovine tiče, sprejeve nabavljam u običnim farbarama, dok mi papiri na kojima oslikavam stižu iz Beograda“, objašnjava on.

Svoj talenat rešio je da na neki način unapredi pa je, kaže, otišao i korak dalje, te je od nedavno počeo da se bavi i grafičkim dizajnom, a da u tome bude što uspešniji pomaže mu i drug.

Planira da na leto otputuje na primorje i tamo se oproba u nadi da će se njegove neobične slike dopasti i stranim turistima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com