Društvo

SLIKA NEČIJIH RUŽNIH NAVIKA: Ovako izgleda vrtić u centru Niša

Vrtić “Maslačak” u centru Niša išaran je i uništen grafitima i raznim natpisima neprimerenog sadržaja. Ovako izgleda vrtić u centru grada zahvaljujući vandalima koji su možda najlepše dane svog detinjastva proveli upravo u nekom od vrtića i čija će deca jednog dana odrastati možda baš u ovom vrtiću.

“Ovo je ružna slika nečijih ružnih navika i loših namera! Mi smo spremni da krečimo sve dok ovi loši umetnici shvate da vrtić nije mesto za ispisivanje grafita, šetanje kućnih ljubimaca, ispoljavanje agresivnosti”, rekla je direktorka Predškolske ustanove Pčelica Svetlana Mitić.

Ona je najavila da je ustanova Pčelica krenula sa jednom velikom akcijom „Vratimo dvorišta deci“, budući da je u toku zime bio veliki broj nemilih događaja, gde su vandali obijali kapije, štvrljali različite grafite.

“Posle ružnih slika koje smo viđali na fasadama niških vrtića, posle lomljenja mobilijara i uništavanja zelenila u dvorištima, odlučili smo da pokrenemo akciju Vratimo dvorišta deci, koju realizujemo zajedno sa roditeljima, lokalnom samoupravom, žiteljima naselja u kojima su vrtići“, objašnjava Mitić.

Vrtić Pepeljuga prvi je u nizu u kojem je sprovedena akcija. U njemu je prekrečena fasada i oslikan mural sa motivima iz istoimene bajke. Akciju sređivanja dvorišta su pomogli mladi iz naselja Delijski vis.

Svetlana Mitić, direktorka PU Pčelica

„Namera nam je da krečimo i čistimo sve dok ne iskorenimo ružne i loše namere svih onih koji su odrastali u tim vrtićima i koji bi trebalo da ih, zajedno sa nama, sačuvaju i ulepšavaju za svoju decu“, najavljuje direktorka i moli sve te loše i zlonamerne umetnike da shvate da vrtić nije mesto za ispisivanje grafita, šetnje kućnih ljubimaca, ispoljavanje agresivnosti, već da tu svoju energiju i snagu upotrebe na kreativan način.

Mitić je rekla da su mnogi vrtići već pokriveni kamerama, oni koji nisu dobiće u narednom periodu. Na taj način, dodaje, imaće jasnu sliku ša se dešava u vrtićima i u posle podnevnim i noćnim satima.

“Nama je bitno da i komšije koje žive u blizini vrtića shvate da nije nikakav problem da oni borave u dvorištu vrtića, ali neka ne remete ono što smo mi sa decom uradili, neka ne kidaju cveće, ne švrljaju fasadu, neka svoje kućne ljubimce izvode van dvorišta vrtića, budući da ovde borave deca i da je njima potrebna zdrava i podsticajna sredina za rast”, kazala je Mitić.

Iz ustanove Pčelica na kraju poručuju: Sva deca vas redom mole, grafiti nisu za vrtiće i škole! Mi rastemo zdravo ..

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com