Kultura

Slavko Štimac: Dobrica na filmu i u životu

Film Srđe Penezića, “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, podigao je sinoć na noge publiku na Letnjoj pozornici koja je burnim, viešestrukim aplauzima pozdravila filmsku ekipu. Glavnu ulogu, Dobricu u filmu tumači Slavko Štimac, koji se prvi put poklonio niškoj publici pre ravno 45 godina.

“Ime: Dobrica, prezime: nepoznato” je topla priča koji demantuje da je “čovek čoveku vuk” i da su “dobar i budala braća rođena”, vraća optimizam i veru u ljudu, posebno u današnje vreme, kada je društvo izgubilo “kompas”, a moralne vrednosti u velikoj meri izokrenute.

Zanimljivo je da je film delom animiran, a Slavko Štimac je faktički glumac u rasponu od 40 godina, jer se pojavljuje i kao dete i kao odrastao čovek.

“Skenirani su negativi iz mojih ranijih filmova, Vuk samotnjak, Salaš u malom ritu, Vlak u snijegu, Specijalno vaspitanje i Varljivo leto 68. Menjane su pozadine, moja odeća i tako dalje. To rade ljudi koji znaju. Reditelj, Srđa Penezić, ima iskustva u tome jer je napravio i dugomtrežani animirani film, to je i bila njegova ideja. U kolor korekciji je dorađivano i dobili smo kuriozitet da nam isti glumac glumi ulogu koja je u rasponu od 40 godina”, kazao je Štimac.

Gledajući film, stiče se utisak da karakter junaka filma nije mnogo različit od karaktera samog glumca. Na pitanje da li je bilo teško, Štimac je odogovorio:

“Dosta je bilo teško zato što je karakter isti od početka do kraja, zadat i dobar. Likovi oko njega se menjaju i to, u stvari, nije lako raditi, jer nema drame i katarze. Ali, mi smo to pripremali i meni je dosta blisko, ne u smislu mog karaktera, nego sam poznavo ljude baš takvog kakatera”, zaključio je uz osmeh Slavko Štimac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com