EkonomijaPolitika

Skupština grada Niša usvojila rebalans budžeta

Skupština grada Niša usvojilo je danas predlog da budžet grada Niša sa prvobitno planiranih 9,48 milijardi dinara bude uvećan na 9,61 milijardu.

Sekretar sekretarijata za finansije Danijela Spasović obrazložila je promenu time što su gradu odobrena sredstva iz budžeta ministarstava, najvećim delom iz ministarstva kulture za realizaciju različitih projekata.

 

Foto: Jelena Laništanin

Ona je rekla da je predvidjena i izmena pojedinih rashoda u budžetu, jer je procenjeno da odredjeni rashodi neće biti realizovani do kraja godine.

„Preraspodelom je najveći deo sredstava otišao na poziciju JKP „Gorica“. Reč je o iznosu od 70 miliona dinara“, izjavila je Spasović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je da se radi o prvom i jedinom budžetu ove godine, dok je ranije grad tokom godine imao više rebalansa.

Foto: Jelena Laništanin

“Ne računajući sredstva koja su se slila u budžet grada od strane republike i raznih projekata, obim budžeta se uvećava za 26 miliona dinara. To je 0,027 procenata što je najmanji ikada rebalans budžeta. Uvećanje je isključivo zbog dokapitalizacije “Gorice”, izjavio je Bulatović.

On je kazao da je novac koji je grad proteklih godina izdvajao za “Goricu” posledica pokrivanja nesposobnosti koju smo imali od pre deset godina.

“Sada stabilizujemo javne finansije grada i vraćamo dugove iz ranijeg perioda”, istakao je Bulatović.

Foto: Jelena Laništanin

Šef odborničke grupe Niška inicijativa Srdjan Nonić rekao je da Niš ima stabilne javne finansije zbog transfera vlasti i to višemilionskih.

Branislav Jovanović odbornik koalicije “Niš, moj grad” izjavio je da budžet grada potrošački i rasipnički, i ne može nikako da se kaže da je razvojni.

Foto: Jelena Laništanin

“Sve pare idu na plate i potrošnju nema investicija. U vreme kada smo mi bili na vlasti gradili smo sedam do 10 toplovoda godišnje, a sada su za tu namenu predvidjena dva miliona, a tim parama ne može ni jedan toplovod da se napravi”, kazao je Jovanović.

On je istakao da je do sada “Gorici” preneto od grada 440 miliona dinara, a za taj novac moglo je da bude napravljeno 11 vrtića.

 

Foto: Jelena Laništanin

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković izjavio je da cifre govore da se budžetski deficit u Nišu povećao za 68 miliona, a da je fiskalni deficit povećan za 138,3 miliona dinara.

Stanković je takodje imao zamerku na veliki iznos sredstava prebačenih do sada JKP “Gorica” i kazao da je taj novac mogao da bude iskorišćen za igradnju 10 osnovih ili srednjih škola.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com