Ekonomija

Skok industrijske proizvodnje u Nišu od 12,8 odsto

Najnoviji statistički podaci niške Uprave za privredu pokazuju da je industrijska proizvodnja u Nišu u januaru ove godine porasla je za 12,8 odsto u odnosu na isti mesec 2017. godine.

Prema zvaničnoj statistici, proizvodnja energije porasla je za 54,1 odsto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 24,7 odsto, a poluproizvoda (osim energije) za 5,9 odsto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda u Nišu je u januaru opala za 28,6 odsto, a proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju za 17,9 odsto.

Posmatrano po granama preradjivačke industrije, najveći rast, od čak 278,2 odsto zabeležen je u proizvodnji mašina i opreme.

Proizvodnja gume i plastike porasla je za 76,9 odsto, proizvodnja pića za 55,9 odsto, dok je u proizvodnji prehrambenih proizvoda ostvaren rast od 13,7 odst.

Pad proizvodnje od 41 odsto imali su u januaru proizvodjači računara, elektronskih i optičkih proizvoda, za 31,9 odsto je opala proizovdnja metalnih proizvoda (osim mašina), za 2,9 smanjena je proizvodanja hemikalija i hemijskih proizvoda, a za 0.6 odsto opala je proizvodnja električne opreme.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com