Društvo

Simpozijum posvećen deci sa autizmom

Život sa autizmom sa aspekta stručnjaka i roditelja, tema je Simpozijuma o autizmu sa međunaronim učešćem, koji će se 13. i 14. marta održati u Nišu.

Prvi dan simpozijuma, osim stručnjaka iz ove oblasti, okupiće i roditelje koji će moći da čuju novine koje se tiču gorećih stvari, uzrocima nastanka, terapija i ranog otkrivanja.

Drugog dana sastaće se radne grupe  sa stručnjacima  iz različitih oblasti. Oni će pokušati da naprave mrežu saradnika koji će se baviti decom sa autizmom i njihovim roditeljima.

 „Cilj nam je da napravimo ozbiljne  temelje vezane za rad sa decom sa autizmom i njihovim roditeljima, na nacionalnom nivou.“, kaže dr Miodrag Stanković, dečji psihijatar.

Nove terapijske i dijagnostičke metode koje se koriste u svetu biće neke od ključnih tačaka razgovora, kaže dr Stanković i dodaje da su prepoznavanje simptoma autizma i rana intervencija od ključne važnosti.

„Nama su ciljna grupa pedijatri, koji imaju najviše kontakta sa decom. Neophodno je da se kroz obavezne preglede na neki način uvede i neki instrument koji bi dao signal da problem postoji. Rano otkrivanje autizma  je od ključnog značaja“, kaže dr Stanković.

Miodrag Stanković, dečji psihijatar

Sledeći sastanak okupiće trenere, koji godinama rade sa decom sa autizmom, kako bi Niš krenuo sa sistemskim pristupom roditeljima i deci.

„Deca i njihovi roditelji ovde, treba da imaju isto što i deca i roditelji u svetu. Moramo da stvorimo armiju ljudi koji su specifično edukovani za rad sa decom iz spektra autizma“, kaže dr Stanković.

On podvlači da je važno da se roditelji bolje informišu o tome što se dešava sa decom.  Što je njihovo učešće veće – rezultati su bolji.

Specijalne škole „Bubanj“ i „14. oktobar“  su veliki pomagači kada su deca iz spektra autizma u pitanju, zatim i ustanova Mara kao i nevladine organizacije samostalno kreiraju programe za pomoć roditeljima i deci, dodaje. Kako kaže, oni su ujedno i veliki pomagači u organiizovanju simpozijuma, a Niš je stavio do znanja da su stručnjaci ovde dobro organizovani i da su spremni da deci pruže adekvatnu terapiju i podršku.

Inače, Stanković tvrdi da srpska dečja psihijatrija zaostaje za svetom četvrt veka. Broj dece sa nekim mentalnim poremećajem drastično raste, a Srbija nema sistemske, dugoročne planove ni za pomoć deci, ni porodicama u kojima ona žive.

Prvog dana Simpozijuma učesnike će primiti  gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a 14. marta se očekuje i dolazak ministra zdravlja Srbije, Zlatibora Lončara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com