Društvo

Sigurniji život u toplijem utočištu

Sigurna kuća u Nišu je dobila nove prozore koji su zemenili one stere preko pet decenija, a zahvaljujući projektu „Toplina utočišta“ koji je realizovan uz pomoć NIS-a i programa „Zajednici zajedno“. Tim povodom je juče Sigurnu kuću u Nišu obišao i jedan od direktora u NIS-u, Stefan Despotović, u pratnji Aleksandra Ždrale, predsednika Gradske opštine Palilula, na čijoj se teritoriji ova ustanova nalazi, sa predstavnicima grada i saradnicima.

Sam projekat je bio usmeren na obezbeđenje energetski efikasnog prostora za štićenice Sigurne kuće zamenom dotrajalih prozora novim.

„Kompanija NIS na teritoriji grada Niša ima veliki broj poslovnih operacija, ali smo najpomosniji na društveno odgovorne projekte koje realizujemo zajedno sa gradom već decet godina kroz program „Zajednici zajedno“, kazao je Stefan Despotović, direktor u Kompaniji NIS. „Najponosniji smo kada vidimo konkretne rezultate projekata koje smo podržali kao štoje to danas. Projekat „Sigurne kuće“ je od posebnog značaja jer na ovaj način smo omogućili kvalitetniji život osoba koje su prinuđene da koriste usluge ove ustanove“.

Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula dodaje da je realizacija ovog projekta u saradnji sa NIS-om od izuzetnog značaja, u prvom redu za štićenice sigurne kuće.

„Gradska opština Palilula ima izuzetnu saradnju sa Sigurnom kućom, a ogleda se u mnogobrojne edukacije za sprečavanje nasilja kako prema ženama i deci, tako i prema starijim licima. Trudimo se da sardnju podignemo na viši nivo, a učestvujemo u gotovo svim aktivnostima koje realizuje Sigurna kuća“, kazao je Aleksandar Ždrale.

Direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić naglašava da se ustanova nalazi u zgradi koja je stara pola veka i bila je prilično neuslovna kada je počela da se koristi. Uložen je veliki napor da se, iz pomoć grada, prostor prilagodi potrebama kojima je namenjena, ali je jedan od većih problema bio zamena prozora. Prostorije su zbog starih prozora tokom zime bile hladne mada se zgrada zagreva preko daljinskog grejanja.

„Projekat je uradio menadžment ustanove i konkurisali smo za sredstva kod NIS-a. Bez novca koji dobijamo od grada ne bi mogli da funkcionišemo, ali nismo stali na tome i sada sve više i sami pokušavamo da poboljšamo uslove za boravak naših štićenika, a to su žene i deca žrtve nasilja“, kaže Sonja Šćekić.

Dodaje da je vrednost projekta za zamenu prozora milion dinara, a sredstva su dobijena od kompanije NIS.

„Sada je ovo prvao „toplo utočište“ za žene i decu koja borave kod nas“, dodaje Sonja Šćekić. „Inače, za sedam godina, koliko Sigurna kuća postoji, od osnivanja do sada u njoj je boravilo više od 800 korisnika. Samo ove godine kod nas je boravilo 88 korisnika, 38 žena i 50 dece.Naš pun kapacitet je 25 korisnika, a u ovom trenutku kod nas je njih 15 , sedam žena i osmoro dece“, kaže Sonja Šćekić.

Rad Sigurne kuće pomažu i grad. Mirjana Popović, sekretar Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu grada Niša, ističe da je ovaj projekat od velikog značaja za Sigurnu kuću.

„Niška Sigurna kuća je jedina ustanova ovog tipa čiji je osnivač grad i koja je regionalnog karaktera, a samim tim grad brine o njoj jer je prepoznao njen značaj. Samo u ovoj godini u budžetu grada je za Sigurnu kuću izdvojeno 24 miliona dinara što pokriva troškove funkcionisanja kuće“, rekla Mirjana Popović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com