Društvo

Šest godina nakon smrti Alekse Jankovića njegova mama pita se gde je obećani zakon

Majka Alekse Jankovića, koji je sebi oduzeo život nakon što je mesecima trpeo vršnjačko nasilje, upitala je na godišnjicu njegove smrti zašto još nije donet “Aleksin zakon”.

Na dan kada je pre tačno šest godina njen sin stradao,, Dragana Janković postavila je Fejsbuk status koji opisuje njenu tugu.

“Nemojte me tražiti …neću biti tu…. Sanjam raj i susret gde će mi dodirnuti ruku i obrisati suze. Nikad “maj” neće donositi radost!!! “, napisala je Aleksina majka.

U objavi na Fejsbuku, Dragana Janković je još napisala i “Esej o Aleksi” u kome navodi kako je on provodio dane dok je bio izložen nasilju i kakve je povrede imao.

“Srbijo, gde nestade to da se na pitanje odgovori odgovorom, da se za zlo naplati kazna, da se za neučinjeno podnose raporti, da se za nedela i zločin obeleže krivci”, navodi ona.

Dragana Janković pita i “gde nestade i to malo pravde za Aleksu”, kao i to da li je Aleksa esej ili simbol otpora.

“Jesi li kaznila, Srbijo, sve koji su krivi? Rade i dalje u prosveti, bez trunke srama i stida. Kako si ih kaznila, Srbijo? Tako što napreduju, avanzuju, pedagogišu, demagogišu, putuju, postaju najbolji saradnici u prosveti. Jesi li obećala Aleksin zakon zbog druge dece kao odbrana od svih oblika nasilja? Zašto nema tog zakona? Još koliko godina treba da prođe”, navodi se u objavi na Fejsbuku.

Inače, predlog “Aleksinog zakona” se našao pred članovima Odbora za prava deteta, još 11. februara 2016. godine, ali se od tada o tom zakonu nije mnogo govorilo.

Predlog zakona predviđa oštrije kazne za đake, profesore, direktore i nesavesne roditelje u slučajevima vršnjačkog nasilja.

Trojica maloletnika zbog nasilja prema Aleksi Jankoviću iz Niša, koji je oduzeo sebi život, osuđena su na maksimalne kazne za svoj uzrast. Vođa grupe dobio je pojačan vaspitni nadzor šest meseci do dve godine, a druga dvojica ukor suda.

Školu je sud kaznio sa pola miliona dinara, a direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com