Promo vesti

Savremena mikrobiološka laboratorija Poliklinike HUMAN

Poliklinika Human je jedna od vodećih poliklinika iz oblasti opšte i interne medicine, biohemijske, mikrobiološke i patohistološke laboratorije.

Timski rad poliklinika je u prilici da svojim pacijentima pruži kompletne biohemijske, mikrobiološke i patohistološke analize, kompletne preglede, lečenje i dijagnostiku iz oblasti opšte prakse, interne medicine (endokrinologije, kardiologije, pulmologije, nefrologije, hematologije, gastroenterologije), urologije, radiologije i estetske i rekonstruktivne hirurgije.

MIKROBIOLOŠKA LABORATORIJA se bavi analizom biološkog materijala pacijenata  u cilju izolovanja patogenih mikroorganizama. U laboratoriji poliklinike Human se vrši veliki broj bakterioloških, mikoloških, parazitoloških i virusoloških analiza, na Vaš lični ili zahtev Vašeg lekara. Stručno osoblje laboratorije i savremene  mikrobiološke tehnike  su garant tačne dijagnostike.

Human mikrobiološka laboratorija je opremljena savremenim mikroskopima, aparatima za sterilizaciju, termostatima i drugom opremom koja omogućuje optimalne uslove za rad. Imajući u vidu da je mikrobiologija nauka koja se veoma brzo razvija, mikrobiolozi poliklinike Human se trude da primenjuju najnovija saznanja i dijagnostičke metodei budu  u koraku sa vremenom.

BAKTERIOLOGIJA

Bakterološka ispitivanja obuhvataju direktne i indirektne dijagnostočke metode. Metodom kultivacije se vrši identifikacija bakterijskih mikroorganizama iz briseva rana, grla, nosa, kože, briseva urogenitalnog trakta, sputuma, stolice, urina, punktata i aspirata.

Uz pomoć najsavremenijih mikrobioloških podloga, kao i savremenih metoda i aparature koje se koriste u ispitivanjima, tim poliklinike Human je u mogućnosti da dijagnostifikuje veliki broj patogenih bakterija koje mogu ugroziti zdravlje čoveka. Nakon utvrđivanja prisustva patogene bakterije potrebno je utvrditi na koje je antibiotike izolovana bakterija osetljiva, tj. vrši se izrada antibiograma na osnovu koga lekar određuje antibiotsku terapiju. Vreme potrebno za izolovanje i dijagnozu patogene bakterije, kao i određivanje antibiograma se kreće od 2 do 3 dana. Indirektna bakteriološka dijagnostika je zasnovana na serološkim analizama.

  • URINOKULTURA 

Urinarne infekcije su pored respiratornih infekcija najčešće u humanoj populaciji. Urinokultura predstavlja mikrobiološku dijagnostiku urinarnih infekcija kojom se identifikuju uzročnici infekcija i njihov broj u 1 ml urina. Urin je primarno sterilan što znači da kod osoba koje nemaju infekciju u njemu nema bakterija. Nalaz malog broja bakterija u urinu je najčešće normalan nalaz i predstavlja kontaminaciju urina bakterijama koje su normalna flora prednjeg dela mokraćnog kanala. Broj bakterija koji se najčešće smatra značajnim je 100.000/ml i više, ali treba znati da nalaz i manjeg broja bakterija može imati značaj i biti odraz urinarne infekcije. Takođe, treba reći da i nalaz pozitivne urinokulture, a bez odgovarajućih simptoma i sa normalnim nalazom pregleda urina (hemijski i sediment), nema značaja i može se smatrati posledicom kontaminacije crevnom florom koja nastaje zbog neadekvatnog uzorkovanja urina (neodgovarajuća toaleta pre davanja uzorka ili urin dugo stoji pre donošenja u laboratoriju).  Nalaz urinokulture daje mogućnost izbora ciljane antibiotske terapije ili potvrde već započete terapije antibioticima.

  • RESPIRATORNE INFEKCIJE

Izolovanje patogena iz donjeg i gornjeg respiratornog trakta se vrši na osnovu materijala pacijenata, briseva nosa i grla, kao i ispljuvka (sputuma).

  • CREVNE INFEKCIJE

Crevne infekcije su najčešće izazvane bakterijama Salmonella, Shigella, Yersinia pestis i Campylobakter čije se prisustvo utvrđuje koprokulturom. Čest uzročnik intrahospitalnih crevnih infekcija je bakterija Clostridium difficile, čiji toksini A i B dovode do upale creva, odnosno njihove sluznice. Simptomi bakterijskih crevnih infekcija su dijareja, mučnina, gubitak apetita, povišena telesna temperatura i iscrpljenost organizma.

Helicobacter pylori je bakterija koja može izazvati promene u želucu i duodenumu, a smatra se da je prisutna kod oko polovine ljudske populacije. Takođe, smatra se da se ova bakterija prenosi unošenjem hrane i pića koji su kontaminirani fekalnim materijama. Postoje invazivne i neinvazivne metode za dijagnostiku ove bakterije. Od neinvazivnih metoda u laboratoriji se koriste testovi za dokazivanje antigena bakterije u uzorku stolice, izdisajni urea-test i testovi za dokazivanje prisustva antitela u krvi pacijenta.

  • BAKTERIJSKE INFEKCIJE GENITALNOG TRAKTA

Patogeni u genitalnom traktu se otkrivaju analizom briseva, kultivacijom kao i različitim komercijalnim testovima. Najčešći patogeni genitalnog trakta su bakterije koje su polno prenosive, hlamidije i mikoplazme, ali čest uzročnik su i bakterije i gljive koje čine normalnu floru intestinalnog trakta.

Više o uslugama mikrobiološke laboratorije pročitajte
> OVDE <

Sve laboratorije su akreditovane prema SRPS ISO: 15189 standardu.

Poliklinika HUMAN
Bul. Dr. Zorana Ðinđića 14-24
018/538-889
018/538-890
060/23-02-023
FaceBook
www.poliklinikahuman.rs
info@poliklinikahuman.rs

 

Dobro došli u polikliniku HUMAN

[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2902.7481281891005!2d21.905402015486896!3d43.3195317791341!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b0b918427d2d%3A0xc9b48e6f5342b962!2z0JHRg9C70LXQstCw0YAg0LTRgCDQl9C-0YDQsNC90LAg0ILQuNC90ZLQuNGb0LAgMTUsINCd0LjRiA!5e0!3m2!1ssr!2srs!4v1510134587040″ width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0″ allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com