Društvo

Šansa za hrabre Romkinje da budu u redovima policije

Žena zaposlenih u policiji bilo je i pre, i to nije novost. Do pre jedne decenije žene su u policiji bile zaposlene uglavnom u administrativnim poslovima. Potom su počele da ulaze i u operativni policijski sistem, a to znači da zadužuju uniforme, značke i pištolje.

Ipak žene u policiji, prema oceni policijske službenice Danijele Damirović, u pojedinim slučajevima mogu uraditi i više.

Danijela Demirović, policijska službenica i evropska policajka romske nacionalnosti

„Predrasude su da je policijski posao isključivo muški posao. Rame uz rame sam sa svojim kolegama. Žene možda i temeljnije rade, naročito kada je u pitanju prijava nasilja u porodici“, kaže policijska službenica Danije Demirović koja je ujedno i generalni sekretar asocijacije „Evropski policajci romske nacionalnosti“.

Ona poziva sve pripadnice „lepšeg pola“ da se prijave na konkurs za policijsku obuku jer svojim primerom, kako ističe, želi da osnaži žene da budu u redovima policije.

„Policijska asocijacija evropski policajci romske nacionalnosti poziva Romkinje, Rome kao i pripadnike drugih nacionalnih manjina da se u što većem broju prijave na konkurs za prijem 460 lica za obuku za policajce u Sremskoj Kamenici. Prijavljivanje traje do 9. januara, a iz Niša ima mesta za njih 20“, dodaje Demirovićeva.

Konferencija u PU Niš
Policijska asocijacija pomaže u pripremi za upis na policijsku obuku

Tehnički sekretar Policijske asocijacije Aleksandra Stanković objašnjava da obuka traje godinu dana i da će za sve zainteresovane biti organizovane dvodnevne radionice od 20. do 28. februara kako bi 50 potencijalnih kandididata bilo pripremljeno za prijemni ispit.

Aleksandra Stanković, tehnički sekretar Policijske asocijacije

„Za prijem na obuku potrebno je da se položi dosta zahtevan psihofizički prijemni ispit. Zbog toga će Policijska asocijacija pod pokroviteljstvom OEBS-a organizovati pripremne radionice. Na konkurs mogu da se prijave kandidati starosti između 18 i 24 godine koji prođu bezbednosne provere. Uz to oni ne smeju da imaju dvojno državljanstvo, a moraju da imaju završenu najmanje četvorogodišnju školu“, rekla je Stankovićeva.

Konkurs za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici otvoren je, osim za Grad Niš, i za Beograd, Pančevo, Zaječar, Pirot i Zrenjanin.

Romi i na čelu policijskih stanica širom Srbije

Trenutno na teritoriji cele Srbije među policajcima ima 113 Roma, među kojima su mnogi i na čelu stanica širom Srbije.

Prošle godine se za policijsku obuku prijavilo 179, a 2015. godine 134 mladih Roma i Romkinja.

Nenad Tairović, MUP

Iako su zainteresovani za policijsku obuku, malo njih zaista i položi prijemni ispit zbog čega se i sprovode radionice u okviru programa profesionalnog informisanja i regrutacije mladih, ocenjeno je na konferenciji „Inkluzija Romkinja i Roma u Sektor bezbednosti“.

Cilj projekta, koji sprovodi Policijska asocijacija „Evropski policajci romske nacionalnosti”, jeste povećanje zastupljenosti pripadnica i pripadnika romske populacije u policiji, kako bi se ojačalo njihovo poverenje u rad MUP, ojačala bezbednost ove populacije i povećao stepen zaposlenosti mladih Romkinja i Roma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com