Ekonomija

Sajam zapošljavanja u Nišu: Šansa za programere, mašince i elektronce

Više od 35 poslodavaca iz IT sektora, među kojima su bili i Aster tekstil i Johnson elektrik ponudilo je radna mesta mladim Nišlijama na ovogodišnjem Specijalizovanom sajmu zapošljavanja i profesionalne orjentacije, a koji se odžava u okvru II Foruma naprednih tehnolgija u Nišu.

Pored priznatih kompanija u Srbiji i u svetu, na sajmu su se predstavile i gimnazije, srednje tehničke škole i pet niških fakulteta koji su o prednostima svojih obrazovnih programa savetovale veliki broj učenika i studenata koji su posetili sajam.

sajam

Prošle godine Specijalizovani sajam zapošljavanja i profesionalne orjentacije posetilo je oko 4.000 ljudi, a oko 1300 lica je apliciralo za poslove koje su kompanije nudile na I Forumu naprednih tehnologija u Nišu.

Posle šest meseci od sajma 50-oro njih je dobilo posao, a do sada je oko 300 programera, inženjera mašinstva i elektronike pronašlo posao u IT kompanijama, rečeno je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

„Mnogo se govori o IT stručnjacima i koliko lako pronalaze posao posle školovanja. Trenutno pohađam gimnaziju Stevan Sremac i vreme je da razmišljam koji ću fakultet upisati. Ovde se predstavlja pet fakulteta i cilj mi je da saznam koji pruža najbolje obrazovanje koje kasnije mogu i da unovčim“, kaže učenica iz gimnazije Stevan Sremac.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da Forum predstavlja jedan u nizu projekata koji grad sprovodi zajedno sa Vladom Srbije u cilju smanjena broja nezaposlenih i otvaranja novih radnih mesta.

„Zajedničkim nastojanjima svih učesnika i uz podršku relevantnih institucija želimo da načinimo korak više ka zajedničkom cilju – a to je pozicioniranje grada Niša kao važnog regionalnog centra elektronike, mašinstva i informaciono-komunikacionih tehnologija” rekao je gradonačelnik Bulatović.

On je podsetio da u IT sektoru u Nišu radi više od 180 malih i srednjih preduzeća sa više od 3.000 zaposlenih.

sajam-vulin-matic-bulatovic
Ministar Vulin na Sajmu zapošljavanja u Nišu
IT sektor razvojna šansa Srbije

Poslednji podaci nadležnih službi svedoče da se stopa nezaposlenosti iz dana u dan smanjuje, a prema rečima ministra za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulina  ona je smanjena sa 23,9 odsto, koliko je iznosila 2012. godine, na 15,2 odsto.

„To je još mnogo, ali razlika se itekako vidi. Naš cilj je da stopa bude na nivou od 11 odsto, koliko iznosi u Evropskoj uniji“, istako je Vulin na otvaranju Sajma zapošljavanja i profesionalne orijentacije u niškom Oficirskom domu. 

Evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje i da je u deset meseci ove godine u Srbiji zaposleno nešto više od 222.000 ljudi, što je 6,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Vlada Srbije naredne godine izdvojiće 2,8 milijardi dinara za aktivne mere zapošljavanja i još 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Aktivnim merama zapošljavanja ove godine biće obuhvaćeno 141.714 osoba.

Zamenik generalnog direktora Nacionalne službe zapošljavanja Srbije Dragan Sikimić je istako da treba raditi razvoju transfera znanja sa svetskim liderima u oblasti IT tehnologija.

Kako je istakao, iskustva razvijenih zemalja pokazuju da je za efektivniji prenos znanja iz nauke u privredu, jedno od najvažnijih pitanja da li je državna politika obezbedila da univerziteti i javni sektor dobijaju odgovarajuću kompenzaciju prilikom prodavanja ili prenosa licenci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com