Ekonomija

Ružić u Nišu: Nema više izreke „što južnije to tužnije“

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je nakon sastanka u Nišu sa načelnicima svih 29 upravnih okruga da Vlada Srbije sve čini da omogući ravnomerni regionalni razvoj.

On je istakao da krilatica „što južnije to tužnije“ neće moći više da se koristi, jer Vlada poslednjih godina, pokušava da omogući razvoj juga zemlje.

„Prethodnih dana došle su u Niš kompanije Cumtobel, Leoni, Imi. Gramer je u Aleksincu povećao broj zaposlenih. Pokrenuto je dosta toga. Ovaj sastanak je održan kako bi Vlada, ministarstva i okruzi koordiranije funkcionisali i ostvarivali strateške ciljeve države. Cilj je državna uprava koja je servis građana. Uvešćemo redovnost ovakvih sastanaka“, rekao je Ružić.

Na pitanje novinara o rešavanju viška zaposlenih, ministar Ružić je rekao da je Vlada donela odluku da do kraja 2018. godine bude 100.700 zaposlenih u javnom sektoru, a 2013. godine ih je bilo više od 123000.

„Nalazimo se u godinama fiskalne konsolidacije. U nekim sektorima imamo višak, ali negde i manjak zaposlenih. Zbog odlaazaka u penziju u pojedinim inspekcijskim službama imamo manjak inspektora. Recimo, na čitavom jugu Srbije imamo samo četiri zdravstvena inspektora. Oni fizički ne mogu da stignu da odrade taj posao. Tamo gde postoji potreba, izvršićemo reorganizaciju i optimizaciju. Ove godine smanjićemo broj radnika u javnom sektoru za 2486. Broj izvršilaca biće smanjivan na način da se ne ugrozi izvršavanje nijedne usluge države građanima“, objašnjava Ružić.

Načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković koji je bio domaćin sastanka, rekao je su najveći problemi juga Srbije demografsko pražnjenje, starenje stanovništva i katastrofalne posledice privatizacije.

„Niš je nakon privatizacije od 60.000 proizvodnih radnih mesta ostao na manje od 10.000. Otvaranjem novih fabrika pokušavamo da uradimo novu reindustrijalizaciju Niša kao ključnog grada na jugu zemlje. Niš je univerzitetski grad sa više od 35000 studenata. Trenutno imamo 110 inspektora što je za 30 manje nego pre samo 5, 6 godina. Nišavski okrug koristi mogućnosti prekogranične saradnje sa Bugarskom. Prošle godine su opštine našeg okruga realizovale evropske projekte u vrednosti od 12 miliona evra“, istakao je on.

“Svi bi voleli da se ukine zabrana zapošljavanja”

Odluka o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru je politička odluka, kaže ministar Ružić i da bi svi voleli da što pre bude ukinuta.

“Ipak to će moći da se ostvari kada budemo ostvarili projektovani cilj oko broja zaposlenih u javnom sektoru”, kazao je.

Trenutno u Srbiji postoji 3800 različitih naziva izvršilačkih radnih mesta u državnoj upravi. Uskoro će to biti smanjeno na 800. Ružić tvrdi da više neće moći da se izmišljaju radna mesta kako bi se zapoljšavali prijatelji ili partijski kadrovi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com