Društvo

Ruski KOZAK sa Kavkaza obišao Niš (FOTO)

Grad Niš je imao priliku da ugosti kozaka iz Kislovodska , sa Kavkaza, Olega Fomčenkov Brovkova Vjačoslavića, zamenika atamana kozačke opštine „Svetog Carevića Alekseja“, koji je na proputovanju kroz Srbiju.

Srpsko- ruski bratski odnosi

Oleg Fomčenkov Brovko je, zajedno sa Goranom Gerovcem, jedan od prevodilaca knjige, „Srpsko-ruski bratski odnosi“ na ruski jezik, autora Đorđa Bojanića i Zorice Peleš.
Zahvaljujući kozaku Olegu, kozacima iz Kislovodska, sa Kavkaza i Goranu Gerovcu, ova knjiga Bojanića i Pelešove nalazi se u svim većim bibliotekama u Rusiji i biblioteci RUSKE DUME.

Kozak Oleg je ovaj put u našu zemlju stigao sa razlogom, da kamerom zabeleži svoj boravak i snimi dokumentarni film o Srbiji i da prezentuje prevod na ruski knjige „Srpsko-ruski bratski odnosi“. Promocija, koja je organizovana u Ruskom Domu u Beogradu, 10. maja, bila je veličanstvena.

Olegov glavni domaćin bila je Zorica Peleš, publicista i biograf Prote Steve Dimitrijevića.
Kozak Oleg učestvovao je i u Maršu Besmrtnog puka, noseći u rukama ikonu Svetog Nikolaja Čudotvorca, koju je kasnije darovao Hramu Svetog Save na Vračaru odmah posle Marša.

U čast dolaska moštiju Svetog Nikolaja iz Italije, na dar hramu Svetog Save, kozak je doneo na poklon veoma vrednu osveštanu ikonu, u duborezu, Svetog Nikolaja Čudotvorca, arhiepiskopa miriklijskog, s blagoslovom protojereja Sergija Akimenka, nastojatelja hrama Svetog mučenika Pantelejmona iz Kislovodska, sa Kavkaza. Ikonu je  predao u ruke patrijarhu srpskom Irineju.

Nakon toga Brovkov se sastao i sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Čepurinom, kome je poklonio knjigu „SRPSKO-RUSKI BRATSKI ODNOSI”. Inače, Olegov deda Stepan Brovko se borio u oslobođenju Beograda, Oleg je položio venac za 973 sovjetska vojnika, koji su dali živote za oslobođenje naše zemlje i prestonice.

Takođe, odao je počast vojnicima Crvene armije u još nekoliko gradova Srbije, gde su Rusi ginuli za oslobođenje srpskih gradova od strane Nacista. Olegov pradeda sa majčine strane, Vasilij Jasko, bio je čuvar dokumenata kod cara Nikolaja.

U Srbiju ga dovelo srce

Kako kaže, u Srbiju ga je dovelo srce. U našu zemlju se „zaljubio“ još kao mali, dok je upijao priče svog oca, takođe oficira, o dobroti našeg naroda i lepotama ovih predela.  I pored obaveza u Kozačkoj zajednici uspeo je da završi dva fakulteta, pravo i energetiku, a pored toga pasionirani je numizmatičar.

Posle obilaska Beograda i Kragujevca, došao je u posetu Nišu, gde ga je srdačno dočekao istoričar Đorđe Bojanić, koji je i organizovao njegov dolazak i boravak u nekadašnjoj srpskoj ratnoj prestonici.

Po dolasku u Niš, prvo je obišao OŠ „Bubanjski heroji“ u kojoj njegov prijatelj Đorđe Bojanić radi kao nastavnik istorije. Tom prilikom, upriličen je i prijem kod direktorke Verice Radenković, razgovor, obilazak škole i kabineta istorije, kao i prijem kod predsednika gradske Opštine Crveni Krst, Miroslava Milutinovića.

Poseta spomeniku poginulim Rusima

Sledeća destinacija u obilasku Niša, bila je poseta spomeniku poginulim Rusima u Nišu, septembra 1944. godine sovjetska vojska došla je u Jugoslaviju. Uz pomoć vazdušnih snaga Sovjetskog saveza 14. oktobra Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije oslobodila je grad na Nišavi.

Međutim, na oslobođenoj teritoriji od Nemaca, američki avioni napali su kolonu vojske Crvene Armije na putu Niš-Aleksinc. U tom napadu poginula su 23 ruska vojnika. Ove informacije dugo su bile skrivane od javnosti, ali 70 godina kasnije oni nisu zaboravljeni od strane svojih potomaka i Nišlija. Za svoju žrtvu dobili su spomenik ispred logora „Crveni krst“ u Nišu, priča Đorđe Bojanić.

Nakon obilaska logora „Crveni Krst“, gde je sa istorijom ovog stradališta gosta iz Rusije upoznao direktor Narodnog muzeja Nenad Spasić i kustosi, Oleg Brovkov se sa svojim domaćinima uputio ka Ćele kuli i Čegru.

“Kozak je imao želju i da obiđe RUSKO-SRPSKI HUMANITARNI CENTAR U NIŠU, tamo su nas srdačno dočekala ruska braća, primili nas srdačno gde smo razgovarali o tekućim pitanjima i pogledali prezentaciju. Sa nama su bili i predstavnici iz grada. Dozvoljeno nam je i razgledanje magacina i celog objekta uz ftografisanje. U organizaciji obilaska i prijema, veliku podršku sam imao od gradskog odbornika Bojana Marinkovića, Nenad Stanković i direktora Narodnog muzeja Nenada Spasića. Sa nama je bio i predsednik udruženja Srpsko-ruskog prijateljastva „Grof Sava Vladislavić“, Dejan Serafimović,” kaže Đorđe Bojanić.

Kozak je 13. maja pun utisaka i punog srca napustio Srbiju i poleteo ka rodnoj Rusiji, sa obimnim materijalom za dokumentarni film o našoj Srbiji, koji uskoro treba da ugleda svetlo dana.

Piše: Đorđe Bojanić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com