Društvo

Rušenje barijera u centru grada

„Jedan laki kilometar“ naziv je projekta koji će trajati do kraja godine, finansira se iz gradske kase sa pet miliona dinara, a osobama sa invaliditetom će gradske institucije i ustanove postati pristupačnije, biće uklonjene arhitektonske barijere na ulicama u užem centru grada, ali će biti napravljen i korak dalje, pa će i ustanove u kulturi pomoći da osobe sa invaliditteom lakše stignu do kulturno-istorijskih spomenika.

Predstavnici grada su ovu ideju dobili tokom boravka u Milanu koji je jedan od evropskih gradova sa njaboljim rešenjima za kvaliteniji život osoba sa invaliditetom. Radna grupa koja je pratiti realizaciju projekta, raditi na akcionom planu i definisati prioritete je formirana.

„Suština ovog rešenja je da se na osnovu matematičke analize proceni vreme i potrebna investicija za uklanjanje arhitektonskih barijera u grada površine jedan kilometar“, kaže Tijana Đorđević Ilić i dodaje da su najveći problem u rešavanju ovog problema institucije u vlasništvu Republike. “Kao grad, želeli smo da umrežimo naša i sredstva iz Republikei zato smo aplicirali i ka resornom ministarstvu sa ovom projektom kako bi smo odradili i pristupačnost tih institucija. Odgovor resornog ministarstva još čekamo, ali se iskreno nadamo da će oni prepoznati značaj ovog projekta jer se radi o institucijama koje su od posebnog značaja u životu osoba sa invaliditetom“.

Prema njenim rečima radi se o institucijama kao što su Pošta, Drugostepeni organ veštačenja, Železnička ambulanta, a čiji je vlasnik Republika.

Cilj radne grupe je da se uradi standardizacija svih rampi i ivičnjaka na ulicama, kako onih koje su već urađene, tako i onih koje će se tek graditi.

„Jedna od barijara je u svesti. Neke od barijara koje su uklonjene ne odgovaraju standardima, ali ne zato što je to neko tako želeo da bude već zbog toga što se smatralo da to neće u mnogome ugroziti kretanje osoba sa invaliditetom, ali to i te kako smeta“, dodaje Joradn Ivanović, predsednik Saveta za saradnju sa osobama sa invaliditetom. “Generalni, neko je radio ivičnjake, ostavio nekoliko santimetara da voda ne prelazi na trotoar, međutim to nije dobro jer ivičnjak mora da bude na nuli“.

Po rečima Ivanovića problematični ivičnjaci su gotovo svuda, ali primer može da bude i Bulevar Zorana Đinđića, od spomenika prema Kliničkom centru. Problematični su ivičnjaci i prema Pravnom fakultetu, a neke ustanove nisu dobro odradile na kose rampe.

„Jedan od problema je i to što su u neki objekti pristupačni samo do prizemlja, ali ne i do prvog i ostalih spratova“, dodaje Ivanović. „To je slučaj sa mnogim fakultetima i školama, Gradska kuća je, takođe, pristupačna samo do hola, ali ne i do sale na prvom spratu. Isti je slučaj i sa zgradom opštine u Ulici Nikole Pašića. Tu je pristupačan Centar za rad sa strankama kao i šalter za osobe sa invaliditetom što je dobro, ali nije pristupačan ostali deo zgrade“.

Projekat „Jedan laki kilometar“ bi trebalo da reši ove probleme. Predviđeno je da jedan kvadratni kilometar oko centra grada uradi šta je moguće. Priorit će odrediti Radna grupa koja je formina i predloge će dostaviti Gradskom veću koja će dalje odlučivati o tome koji će radovi dobiti prednost u ovom projektu.

„Prvo što će biti urađeno je spuštanje ivičnjaka na svim trotoarima gde su pešački prelazi i to po svim standardima. Druga stvar su taktilne trake za slepe i slabovide osobe. One nisu obezbeđene na završecima i to je posebna opasnost za slabovida licakoja zbog toga mogu direktno da izađu na ulicu.To znači da se kraj taktilne trake, kada osoba treba da izađe na ulicu, mora da ima drugačiju površinu koja će ukazati na opasnost. Ali to sada ne postoji. Osim toga obeležićemo i autobuska stajališta“, nabraja Ivanović.

On dodaje da je u planu da se nabavi i guseničar za Gradsku kuću kako bi osobe sa invaliditetom mogle da koriste i salu na spratu. Radiće se i pristupačnost Doma zdravlja.

„U saradnji sa Nardonim muzejem biće urađene i oznake kulturno istorijskih spomenika na Brajevom pismu i to će biti postavljeno kod svih značajnih spomenika u okviru grada“, zaključuje Ivanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com