DruštvoKultura

“Rubens – barokna priča”: predavanje prof. dr Kamenka Markovića

Nakon predavanja o Rembrantu, niška publika će imati prilike da ponovo čuje predavanje prof. dr Kamenka Markovića, koji će, 30. novembra od 18 časova, u sali Studentskog kulturnog centra, govoriti o Piteru Paulu Rubensu.

“Biće to predavanje od jedno sat i po, dva, pošto je Rubens bio veličina u Flandriji, kakva je recimo Rembrant bio u Holandiji. Radi se o jednom od najvećih slikara svih vremena”, kaže Kamenko Marković o predavanju “Rubens – barokna priča”.

Na predavanju će biti reči o Rubensovoj aktivnosti unutar barokne ideje, da se ona iz Italije prenese na sever Flandrije i Evrope.

“Nama se danas čini da je Rubens, boraveći u Italiji sa lakoćom preneo baroknu ideju u Flandriju. Ali nije tako, tri generacije renesansnih umetnika su bile potrebne da bi se Italija uvažila kao kolevka umetnosti, i da se jedan flamanski umetnik nađe u Rimu”, kaže Kamenko.

Rubens je, boraveći u Italiji, stvorio jedan specifičan umetnički izraz, koji je nakon toga preneo u Flandriju.

“Dok je bio u Italiji, ništa nije nagoveštavalo dramatiku baroka u njegovim delima. Rubens je bogat, slavan, za razliku od Rembranta koga građani gledaju sa podozrenjem, jer nikome nije laskao. Rubens je bio vrlo lepo vaspitan čovek, govorio je osam svetskih jezika, on je bio prijemčiv za svakoga, njegov život predstavljao je čast za čovečanstvo jer nikada nije došao u sukob ni sa kime. Barokna faza Rubensa počinje nakon smrti njegove voljene žene., govori profesor Marković.

Barokna faza kod Rubensa, navodi Kamenko, trajala je do 1630. godine, kada je upoznao ženu svog života, od kada počinje lirska faza u Rubensovim delima.

Profesor dr Kamenko Marković je naglasio da će ovo predavanje imati obrazovni karakter, gde će posetioci moći da čuju o životu i delima slavnog Rubensa, ali takođe i humanitarni karakter jer će nakon predavanja zainteresovani moći da daju dobrovoljno prilog za mačke o kojima Kamenko brine već godinama unazad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com