Kultura

Roman 20. veka u biblioteci “Nikola Tesla”

“Ćutanje sa Endoom” naziv je interaktivnog predavanja koje u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom “Nikola Tesla”, organizuje Udruženje “Taka”. Diskusija o jednom od najpoznatijih japanskih pisaca XX veka, Šjusaku Endoa, i njegovom moćnom romanu “Ćutanje”, biće održana u čitaonici univerzitetske biblioteke u sredu 20. Juna od 18 časova.

Kroz ovaj književni razgovor osvetliće se istorijski događaji koji su potresali hrišćane u Japanu, ali i večno pitanje o uverljivosti božjeg postojanja.

Ulaz na predavanje je slobodan.

“Ćutanje” je najvažniji roman japanskog pisca. Knjiga je izazvala veliko uzbuđenje kada se 1966. pojavila u Japanu. Glavni junak romana je portugalski sveštenik Sebastijan Rodrigez koji, na vest da se njegov duhovni učitelј u Japanu odrekao boga, kreće u tu zemlјu. U XVII veku u Japanu, kada je progon hrišćana bio na vrhuncu, i Rodrigez završava kao otpadnik.

Šjusjaku Endo je za ovaj roman dobio Tanikazijevu nagradu i nekoliko scenskih adaptacija i filmskih ekranizacija – japanski film Tišina (1971), brazilski film Os Olhos da Ásia (1976) i američki film Tišina (2016) u režiji Martina Skorsezea.

Šjusaku Endo (1923-1996. Tokio) jedan je od najznačajnijih japanskih pisaca XX veka, pripada takozvanoj Trećoj generaciji pisaca koji se javlјaju posle II svetskog rata. Kao dečak seli se u Mandžuriju, a posle razvoda roditelјa vraća se s majkom u njen rodni grad Kobo. Majka prelazi u katoličku veru i u tom duhu odgaja sina. Predstzoji im težak život, posebno tokom rata, kada nacionalistička vlast u Japanu sve hrišćane proglašava izdajnicima. Posle studija francuske književnosti, Endo odlazi u Francusku, gde se suočava s novom vrstom diskriminacije – rasnom.

Za prvi roman Beli čovek 1955. dobija prestižnu Akutagavinu nagradu. Stigma večnog stranca, osećaj nepripadnosti, suočavanje s rasizmom i borba s bolešću ostavlјaju traga u njegovom delu, čijoj posebnosti doprinosi i njegova mešavina japansko-hrišćanskog pogleda na svet.

Šjusaku Endo dobitnik je mnogih književnih nagrada, a bio je nominovan i za najveću, ali su neki članovi Nobelovog komiteta njegov roman Skandal iz 1986. godine smatrali pornografijom.
Tema katolicizma prisutna je u svim Endovim delima, a većina njegovih junaka suočava se s moralnim dilemama čija rešenja obično daju tragične rezultate. Romani: More i otrov, Divna luda, Tišina i Duboka reka prevedeni su na više od 30 jezika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com