Društvo

Roditelji sve manje brinu o ishrani svoje dece

U školskim torbama se umesto voća često nađu slane grickalice i čokolada, a sendviče od zdravog hleba i kvalitetnijih suhomesnatih proizvoda menjaju oni sa belim hlebom  i mnogo kečapa i majoneza.

Zbog brzog načina života i mnogo obaveza u toku dana, roditelji često zaboravljaju da pravilan razvoj deteta zavisi od njegove ishrane. Izbalansirani obroci su najvažnija, uopozorava Milica Anđelković, nutricinostkinja Predškolske ustanove Pčelica.

„Slane grickalice, brza i masna hrana, jeftini suhomesnati proizvodi.. Ovakva ishrana škodi deci jer u toku dana ne dobiju ono što je njihovom organizmu potrebno „ navodi Anđelković.

Za decu, a i čitavu porodicu, uvek je najzdravije ono što se pripremi kod kuće.

„Najbolje bi bilo da deca jedu domaći hleb. Ukoliko to nije moguće, preporučuje se integralni, sa celim semenkama. Beli hleb se mora izbegavati, on nema nikakvu nutritivnu vrednost“, dodaje ona.

Slatkiši – večiti problem roditelja. Ipak, nutricioniskinja kaže da sve što je umereno nije opasno. Međutim, umesto previše zaslađenih čokolada bolje je detetu dati neki domaći kolač sa voćem.

„Navike u ishrani dolaze iz porodice… Deca uglavnom jedu ono što vole i njihovi roditelji. Na stolu češće treba da ima ribe, čak i one u konzervi. Tunjevina i sardine su dobre i za sendviče – mnogo su zdravije od suhomesnatih proizvoda a nemaju aditive“, kaže Anđelković.

Ona podseća da deca moraju da imaju tri obroka i dve užine – voćnu i mlečnu. Treba se stvoriti navika da se jede uvek u isto vreme sa jednakim razmacima između jela. Slatkiše, kako kaže, deca nikako ne smeju jesti pre jela, već  uvek posle obroka ili između njih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com