Društvo

Rezultat okruglog stola: “Niš ima potencijala da zadrži mlade”

Rotari klub Niš “Konstantin Veliki” i ove godine organizuje manifestaciju “Nova niška elita”, u okviru koje, jednokratnim stipendijama, nagrađuje maturante niških gimnazija i srednjih škola koji su postigli zavidne rezultate na okružnim takmičenjima iz različitih oblasti.

Tim povodom u Media i reform centru Niš održan je okrugli sto “Kako najbolje mlade ljude zadržati u Nišu?” na kome su predstavnici Rotari kluba razgovarali sa direktorima niških škola, stručnjacima iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, predastavnicima lokalnih i republičkih institucija o perspektivama i budućnosti mladih u Nišu.

Jedan od sagovornika na današnju temu bio je Svetozar Aleksov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Grad Niš kao regionalni i centar čitavog jugoistoka Srbije ima veoma ozbiljnu ponudu obrazovnih profila na nivou srednje škole i vrlo kvalitetnu ponudu na nivou obrazovanja za visoke škole. Kao takav privlačan je za širok krug mladih. Prirodna ljudska težnja je raditi i stvarati. Danas su za to mogućnosti neograničene.”

Treba obezbediti da i niške kompanije budu te koje će imati svetske standarde i svetska primanja, zaključili su.

Dodao je da ukoliko se u nekom krije mogućnost da postigne svetske rezultate, treba da ih postigne bez obzira na sve i ne dozvoliti da odu u inostranstvo već da taj posao rade u Nišu. Dati im uslove za razvitak karijera nameće se kao jedino rešenje za tako nešto, zaključuje Aleksov.

Branislav Ranđelović, direktor Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Beograd složio se sa Aleksovim i dodao da Niš daje brojne mogućnosti za dodatno usavršavanje.

“Nema razloga da neko kreće sa studiranjem izabere studije u nekom drugom gradu, kada Univerzitet u Nišu i privatni fakulteti imaju veoma dobru ponudu. Naravno da postoje i oni koji će poželeti da odu na Oksford ili Kembridž ali to su retki primerci, a veliki je broj i onih jednako kvalitetnih koji žele da se školuju ovde.”

Tržište rada nije kao u ranije vreme, kada su bili skoncentrisani samo na ono što vide u lokalnoj zajednici, dodao je on. Danas je internet otvorio vrata celog sveta što daje mogućnost kontakata sa istim, i treba obezbediti mladima da razlika u onome koliko bi zaradili u svojoj zemlji i inostranstvu ne sme da bude drastična.

“Treba i na druge delatnosti preslikati takav model”

Zajednički stav je da je IT oblast koja može da obezbedi da se veliki broj onih koji bi otišli zadrži kod nas. Dosta mladih ljudi, stručnjaka iz IT tehnologija, sve češće ostaje ovde.

Prisutnima su se sa sličnim stavom obratili i Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš i Nebojša Lekić, direktor Gimnazije “9.maj”, koji su dodali da Niš ima izuzetan potencijal.

Predložili su i povezivanje sa jakim IT kompanijama, što bi kroz dodatna predavanja i gostovanja IT stručnjaka doprinelo interesovanju mladih za ostanak unutar granica naše zemlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com