Restoran Malča, mesto gde se spajaju istorija i užitak

Restoran Malča, mesto gde se spajaju istorija i užitak

12:00
5835
0
Niške Vesti
PODELI

Nišlije koje žele da pobegnu od gradske svakodnevnice i provedu dan u prirodi uživajući u neobičnim jelima uz gitare i vino, mogu da posete restoran Malču, gde ih kroz obilazak 100 godina starog vinskog podruma, čeka svojevrsno putovanje kroz vreme.

Restoran se nalazi na mestu gde je nekada prolazio put rimskih imperatora. Upravo je to inspirisalo vlasnike da naprave svojevrsnu „Gostionicu na vinskom putu“ gde posetioci mogu probati nesvakidašnja jela iz različitih vremenskih epoha, počev od rimskog doba, preko srpske kuhinje srednjeg veka, pa sve do današnjih vremena.

Bogat meni kreiran je „za svačiji džep“ pa se tako na njemu mogu naći specijaliteti za dvoje po ceni nešto višoj od one u brzoj hrani, preko dečijeg jelovnika, pa do najskupljih jela za one koji ne pitaju šta košta. Ono što preporučuje vlasnica restorana Jelena Jović, primamljivo zvuči za sve.

„Gostima preporučujem da probaju novi specijalitet naše kuće, a to je dimljeni šaran. Neobični ambijent restorana Vinarije Malča, uz ukusnu hranu i vino, upotpunjuje i uživo muzika petkom i subotom veče, kao i zvuci gitare uz nedeljni ručak, kada mahom dolaze porodice sa decom“, kaže Jovićeva.

Nedeljni dan u restoranu u priprodi ne preskače ni one najmlađe, koji mogu da se zabave u dečijem kutku, uz table za pisanje, pesak ili tobogane.

Nakon ručka posetioci mogu da zavire u podrume vinarije i putujući kroz razne vremenske epohe uz profesionalnog vodiča saznaju kako se nekada pravilo vino, počev od najstarijeg doba pa do danas.

Vino iz amfore jedinstveno u Srbiji

Amfora je najstariji vinski sud, a u njima se hiljadama godina gajilo vino. Danas je, međutim, to već davno zaboravljena tehnika, osim u vinariji Malča koja jedna u Srbiji ima vina koja sazrevaju upravo u amforama.

„Amfore se prave u Gruziji, ručno. Kažu da gruzijska glina sadrži čestice srebra što posebno pogoduje vinu. Čovek može da zida samo 10 centimetara amfore dnevno, jer treba ozidati 2 metara i to lagano sušiti, nakon čega se peku. Vruće amfore se premazuju pčelinjim voskom koji štiti od mikroba i čiji se miris može osetiti kod belih vina, što se nekima dopada,  a nekima ne“, objašnjava Jovićeva.

Svako vreme obeležilo je neke svoje sorte vina i načine na koje se ono pripremalo i sazrevalo, a u vinariji Malča, vlasnici su objedinili sve te tehnike, iz vremena pre Hrista pa do danas.

Tako se, osim ove, kroz podrum mogu videti još tri načina pravljenja vina. Tu su tehnike iz doba Nemanjića kada su za negovanje vina počeli da se koriste drveni stubovi, zatim one s početka dvadesetog veka kao i najsavremenije u fermentorima današnjice koje je doneo 21. vek.


Da li znate da Niške Vesti imaju novu Android i iOS aplikaciju?
Preuzmite Android aplikacuju ovde...
Preuzmite iOS aplikacuju ovde...


POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *