Društvo

Redovi i borba za broj zbog novih zdravstvenih knjižica

Građani Niša koji moraju da predaju zahtev za izdavanje nove zdravstvene knjižice, overe postojeću ili podignu novu u filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje su nezadovoljni zbog, kako kažu, redova i tapkaroša koji prodaju brojeve da bi uopšte mogli da stanu u red. 

Nemoguća misija

Rok za zamenu postojećih zdravstvenih knjižica elektronskim je 31. decembar, tako da gužve ispred Socijalnog ne jenjavaju.

Zamena postojećih zdravstvenih legitimacija napravila je velike redove ispred šaltera, a građani koji su se tamo zatekli kažu da se samo za predaju zahteva čeka i po nekoliko sati.

Od stajanja u redu nisu pošteđeni ni osiguranici koji su došli da podignu gotove, odnosno nove zdravstvene legitimacije.

Da bi dobili broj, Nišlije moraju rano ujutru zauzeti mesto ispred filijale RFZO u Nišu, a zatim nekoliko sati sačekati na prozivku na šalteru.

„Problem je što danima dolazim po broj kako bih overila staru zdravstvenu knjižicu, ali čim se šalteri otvore ljudi se grabe za brojeve i odmah budu podeljeni. Sada sam čula da brojeve prodaju tapkaroši po ceni od 200 dinara i 100 dinara zavisno da li ste dobili broj među prvih 50 ili neki broj posle rednog broja 50. Najtužnije je što sam za novu zdravstvenu knjižicu zahtev podnela elektronskim putem, ali overa stare ili uzimanje potvrde je nemoguća misija“, priča ogorčena Nišlijka.

Informacija o radu šaltera Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Da stvar bude još gora Republički fond za zdrasvtveno osiguranje je objavio da zbog rada na informacionom sistemu, Centralni registar obaveznog socijlanog osiguranja neće raditi od petka, 30. decembra (od 15:30h) do ponedeljka 9.januara. 2017. godine (do 07:00h).

Zbog navedenog prekida u radu, ni na šalterima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje neće se vršiti prijave, promene i odjave na obavezno socijalno osiguranje.

Ipak, u navedenom periodu (od 4 do 6. januara 2017. godine), na šalterima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje vršiće se:

„Podnošenje zahteva za zamenu zdravstvene knjižice zdravstvenom karticom, overa zdravstvenih kartica, uručivanje zdravstvenih kartica, izdavanje Potvrda PZK, kao i podnošenje zahteva za overu pomagala, isplatu naknadu zarade, isplatu putnih troškova i drugo što nije u vezi sa informacionim sistemom Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja“, navodi se u zvaničnom saopštenju RFZO.

Kome će važiti  stare neoverene zdravstvene knjižice i posle Nove godine?
Od 1. januara 2017. godine Republički fond za zdravstveno osiguranje više neće izdavati i overavati „stare“ (papirnate) zdravstvene knjižice.

Osigurana lica kojima su pre 1. januara 2017. godine overene „stare“ zdravstvene knjižice, a podneli su zahtev za novu zdravstvenu karticu, zdravstvenu zaštitu ostvaruju na osnovu tih knjižica, i to do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice.

Osigurano lice kome je istekla overa “stare“ zdravstvene knjižice i koje je podnelo zahtev za izdavanje zdravstvene kartice, zdravstvenu zaštitu ostvaruje na osnovu izdate „Potvrde PZK“ od strane matične filijale RFZO.

„Potvrda PZK“ ne izdaje se deci, trudnicama i porodiljama, obzirom da u skladu sa Zakonom o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja, ove kategorije osiguranika od 1. januara.2017. godine, pa sve do uručenja zdravstvene kartice, mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira što ona nije overena.

„Potvrda PZK“ ne izdaje se ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice.

U slučaju da osigurano lice izgubi overenu „staru“ zdravstvenu knjižicu, zdravstvenu zaštitu može da ostvaruju samo na osnovu „Potvrde PZK“ koju će mu izdati filijala, odnosno ispostava, na osnovu podnetog zahteva za izdavanje zdravstvene kartice.

Postavlja se pitanje šta će biti sa zdravstvenim osiguranicima koji zbog redova ne mogu ni „Potvrdu PZK“ da dobiju.
Da li će rok za podnošenje zahteva, koji ističe 31. decembra, biti produžen, još se ne zna, iako su u filijalama RFZO velike gužve, bez obzira na to što zahtev može da se podnese elektronski ili na šalterima pošta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com