Društvo

Različite reakcije mame i tate zbunjuju dete

Prirodno je da roditelji nemaju isti stav po različitim pitanjima, međutim ukoliko se ti stavovi tiču vaspitanja, oni na dete mogu delovati zbunjujuće. Važno je da mame i tate pred detetom podrže jedno drugo, kaže Milena Petković Milenović, psiholog Dečijeg razvojnog savetovališta Doma zdravlja.

Roditelji su često nedosledni, i ne samo da u različitim situacijama šalju različite poruke detetu, već se neretko dešava da dva roditelja zauzimaju različite strane kada je vaspitanje deteta u pitanju. Kod mališana do tri godine starosti ovo može izazvati veliku konfuziju.

Milena Petković Milenović
Foto: Niška televizija

Pred detetom moramo da imamo iste reakcije jer će u suprotnom biti zbunjeno. Može se desiti i da ono protumači da ga onaj roditelj koji popušta više voli, a drugi roditelj manje. U tom uzrastu saznajni razvoj je u toku i dete ne vidi stvarnost kao mi, drugačije zaključuje.“, navodi Petković Milenović.

Onog trenutka kada budu nasamo roditelji treba da razgovaraju i usaglase suprotne stavove, nikako to ne smeju raditi pred detetom, dodaje ona. Mame i tate takođe često greše kada na iste reakcije deluju različito.

Do treće godine dete ne razume zašto se u određenoj situaciji mama nasmejala kada su bili nasamo, a zašto je dobilo kaznu kada je to isto uradilo pred drugim ljudima”, objašnjava.

Jedna od važnih tehnika koju roditelji moraju da poštuju je da dete dobija istu reakciju za isto ponašanje, i to je način da se na njegovo ponašanje adekvatno utiče, navodi ona.

Ukoliko su roditelji dosledni dete će na mnogo lakši način naučiti i neke kompleksnije veštine, kao što je skidanje pelena i korišćenje noše.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com