Ekonomija

Radovi na parkiralištu kod Doma zdravlja biće završeni za desetak dana

Građevinski radovi na novom parkiralištu sa oko 70 mesta u ulici Vojvode Tankosića kod Doma zdravlja, biće završeni u narednih desetak dana, a nakon tehničkih provera objekta i dobijanja upotrebne dozvole, počeće i korišćenje novog parking prostora koji će imati obezbeđenje, video nadzor i mnogo bolje osvetljenje od dosadašnjeg parkirališta.

Gradilište su nedavno obišli i gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor JKP “Parking servis” Dejan Dimitrijević. Vrednost nove garaže i parkirališta kod Doma zdravlja je oko 30 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz sredstava JKP “Parking servis”.

„Svakodnevne gužve u ulici Vojvode Tankosića, nepropisno parkirana vozila, zakrčenje saobraćaja i neuređen prostor za parkiranje opravdan su razlog da na ovom mestu izgradimo garažu. Izgradnjom nove montažno – demontažne garaže stvaraju se kvalitetniji uslovi, povećava se bezbednost korisnika, a ujedno se povećava i kapacitet samog parkirališta”, kaže Dejan Dimitrijević, direktor JKP “Parking servis”.

Cela ulica Vojvode Tankosića sada ima 62 parking mesta. Ovim projektom predviđeno je da u prvoj fazi bude uređeno oko 70 mesta.

Dejan Dimitrijević, direktor JKP Parking servis

“Obezbeđena su i 4 parking mesta za osobe sa invaliditetom. Ova parking mesta su pozicionirana neposredno na ulasku u parkiralište i biće obeležena po evropskim standardima. Projektom je planirano da, ukoliko bude zahteva za parkiranje, kapaciteti montažne garaže budu povećani za još 20 odsto. Naplata će se vršiti po satu. Planirano je da se sat vremena parkiranja naplaćuje po ceni od 40 dinara, a parkiranje neće biti vremenski ograničeno“, kaže Dimitrijević.

Konstrukcija garaže je montažno – demontažnog karaktera i ostvaruje se pomoću metalne strukture montažnih elemenata, međusobno povezanih zglobnim vezama.

„Samo parkiralište se sastoji iz tri celine i to: platoa ispred garaže, partera garaže i parkirališta na etaži. Kolska veza sa etažom je ostvarena pomoću montažno-demontažne ulazno-silazne rampe, dok je pešačka komunikacija ostvarena pomoću stepeništa. U svim delovima parkirališta obezbeđeno je funkcionalno i bezbedno kretanja vozila“, dodaje Dimitrijević.

Izgradnjom garaže obuhvaćena je i sanacija postojeće infrastrukture, kako atmosferske kanalizacije, tako i kolovoznog zastora uz poštovanje najstrožijih standarda. U sklopu izgradnje, odnosno rekonstrukcije parkirališta, grad Niš je u smislu zaštite životne sredine posebnu pažnju posvetio i uređenju pripadajućih zelenih površina, te će, u tom smislu, celokupni prostor biti dodatno oplemenjen. Predviđena je i ugradnja najsevremenijeg osvetljenja.

Lokacija za izradu prve montažno – demontažne garaže u Nišu je određena na osnovu studije za stacionarni saobraćaj i parking garaže iz 2015. godine urađene od strane Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i na osnovu ispitivanja i snimanja potreba iz 2015. godine koje su za potrebe JKP „Parking servis“ – Niš uradili studenti Više tehničke škole iz Niša. Rezultati ispitivanja i rešenja u studiji o mirujućem saobraćaju Saobraćajnog fakulteta iz Beograda su se poklopili i potvrdili neophodnost izgradnje garaže na prostoru koji je bio neuređem u ulici Vojvode Tankosića.

Posle ovog etažnog parkirališta, gradiće se sličan objekat velikog kapaciteta na više nivoa na Sinđelićevom trgu vredan oko 65 miliona dinara, a zahvaljujući i ulaganju države od skoro 60 miliona, gradi se i novi veliki parking na prostoru između novog i starog Kliničkog centra, najavio je tokom obilaska gradilišta gradonačelnik Darko Bulatović.

“Završetkom tih objekata, vrednih više od 150 miliona dinara, grad, odnosno građani dobiće više od 200 novih mesta za parkiranje u najfrekventnijim delovima Niša”, rekao je Bulatović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com