Kultura

Rade Drainac “u gostima” kod Miljkovića i Sremca

“Rade Drainac – Život i delo”, naziv je izložbe koju zajedno priređuju Narodni muzej Niš, Narodni muzej Toplice i Narodna biblioteka “Rade Drainac” iz Prokuplja. Izložba će biti otvorena u ponedeljak 27. avgusta u 13 časova u galeriji Književno-memorijalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković u Nišu.

Autor izložbe posvećene najvećem topličkom pesniku je Dragan Ognjanović direktor biblioteke “Rade Drainac”, a saradnik Darko Žarić, aktuelni direktor Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

Nosioci izložbe su naše kolege iz Prokuplja i prokupačka biblioteka, sa kojima naš muzej ima izuzetnu saradnju. Izložba nije nova, ali se prvi put prezentuje u Nišu, kaže Jelena Bogdanović kustos književne zaostavštine Narodnog muzeja Niš.

Izložbu čini prikupljena građa o najpoznatijem topličkom pesniku, fotodokumentacija, knjige, plakati i tekstovi, koji su sistematizovani i organizovani na 20 panoa na srpskom i jedan na engleskom jeziku.

Izložba “Rade Drainac – život i delo” stara je pet godina. Uradili smo je povodom obeležavanja 70 godina od smrti Drainca. Do sada je obišla sve opštine Topličkog okruga, a prošle godine gostovala je u Kragujevcu”, kaže Darko Žarić direktor Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

Na otvaranju izložbe Drainčeve stihove će kazivati dramski umetnik Vice Dardić, a besedu o pesniku „Rade Drainac u srpskoj književnosti“ dr Goran Maksimović. Otvaranje izložbe o Radu Draincu, u galeriji Književno-memorijalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković u Nišu, prethodi tradicionalnim Drainčevim susretima pesnika koji se od 28-30. avgusta održavaju u Prokuplju, te se može reći da ova književna manifestacija po prvi put kreće iz Niša.

Drainčevi susreti traju 49 godina. Mi u Prokuplju već sada razmišljamo o dva jubileja koja nas očekuju naredne godine. To je pola veka Drainčevih susreta i 120 godina od rođenja topličkog i srpskog pesnika. Ima mnogo ideja kako da obeležimo te datume, ali je još rano da ih otkrivamo”, kaže Žarić.

Izložba “Rade Drainac-život i delo” u Nišu će trajati do 20. septembra. Ulaz je slobodan, a radno vreme galerije je radnim danima od 12 do 18, vikendom od 10 do 15 časova. Ponedeljkom galerija ne radi.

Pesnik, pripovedač, romansijer, esejist, novinar, nesuđeni obućar

Rade Drainac spada među najinteresantnije pojave u srpskoj književnosti između dva svetska rata.

Rođen je u siromašnoj porodici u selu Trbunje kod Blaca 16. avgusta 1899. kao Radojko Jovanović. Željan znanja, po završetku osnovne škole napušta obućarski zanat i upisuje najpre prokupačku, a potom i gimnaziju u Kruševcu. Sa 14 godina beži od kuće i neko vreme provodi u Beogradu, da bi dve godine kasnije sa srpskom vojskom prešao preko Albanije, kao učesnik rata. Njegov avanturistički duh odveo ga je do Francuske gde se predao pisanju zanemarujući školu.

Po završetku rata vraća se u Beograd, gde se kao dvadesetogodišnjak obreo u novinarstvo. Novosti, Pravda, Vreme, Politika, samo su neke od redakcija u kojima je ostavio trag, a pokrenuo je i neke svoje listove – Hipnos, Novo čovečanstvo, Front, Nova brazda i dr. U to vreme, svoje kršteno menja u književno ime i prezime Rade Drainac.

Od sredine tridesetih sve više se okreće društvenim anomalijama, političkoj problematici – “socijalne hronike” objavljivane u Pravdi dva puta su ga odvele na sud. U godinama pred Drugi svetski rat stiže ga i bolest zbog čega sve češće vreme provodi u zavičaju pišući pesme, priče i eseje. Iako teško bolestan, mobilisan kao mitraljezac, u proleće 1941. učestvuje kod Užica u borbama protiv nemačkog okupatora. Početkom zime, hapse ga četnici pod optužbom da je komunista i zatvraju ga u Blacu, odakle su ga spasile “pismene generacije viđenih Topličana”. 

Od leta 1942. lečio se u sanatorijumu na Ozrenu, kod Sokobanje i u to vreme se družio sa Ivom Andrićem, sve do proleća 1943. kada ga prebacuju u beogradsku Državnu opštu bolnicu gde 1. maja umire. Kao siromah bez igde ičega, sahranjen je o trošku Opštine na beogradskom novom groblju. Na sahrani, glumac Milivoje Živanović recitovao je njegovu pesmu “Nirvana”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com