Kultura

Putujuća izložba “Naša istorija, naša sećanja” u Nišu od 20. do 24. oktobra

Putujuća izložba „Naša istorija, naša sećanja“, boraviće u Nišu od 20. do 24. oktobra 2018. godine. Izložba je posvećena sećanju na oslobođenje Srbije u jesen 1918. od strane Istočne armije, kao i porodičnim sećanjima, koja žive i posle jednog veka, na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Izložbu će, 20. oktobra od 12.00 časova u Oficirskom domu, otvoriti Njegova ekselencija ambasador Francuske, gospodin Frederik Mondoloni, a otvaranju će prisustvovati i gradonačelnik Grada Niša Darko Bulatović, pukovnik Saša Petrović iz Komande Kopnene vojske Vojske Srbije i drugi gosti.

“Ova izložba vraća nas u istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiii i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.” navode organizatori.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku „Mission du centenaire“ (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislavom Sretenovićem, istoričarem (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandrom Mirić, arhitektom-konzervatorom (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana). U Nišu pored ovih partnera dodaje se partnerstvo Komande kopnene vojske Srbije.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com