Društvo

Punjenje plinskih boca na benzinskim pumpama nesigurno i nebezbedno

Eksplozija plinske boce koja je u nedelju u Durlanu odnela dva mlada života i dalje je u centru pažnje javnosti.  Tačne uzroke eksplozije plina i tragedije pokazaće istraga i stručno veštačenje sporne instalacije, a stručnjaci sa Mašinskog fakulteta podvlače da se korišćenje gasa u domaćinstvima i automobilima može smatrati apsolutno bezbednim, ali samo pod uslovom da se poštuju sva propisana pravila, i da se oprema nabavlja i održava kod, za to, ovlašćenih lica.

Ne ekplodiraju boce, već plin u njima, i zato je neophodno biti oprezan i redovno proveravati i održavati sve delove plinske instalacije, sa akcentom na ventile i creva za gas, kažu na niškom Mašinskom fakultetu.

Sama boca po sebi, ukoliko je ispravan ventil i sistem i ventil za regulaciju pritiska koji je ujedno i nepovratan – ne moze da eksplodira ni u kom slucaju. Kada je reč o bocama za plin, pogotovo one koje se koriste za šporete, najvise voditi racuna o samoj boci i ventilu. Treba ih kupovati iskljucivo kod ovlascenih punioca. Nikako ne treba menjati sam i pri kupovini boca treba proveriti da li je jasno naznacen datum kontrole boce.“, navodi doc. dr Živojin Stamenković profesor Mašinskog fakulteta u Nišu.

On dodaje da periodicne preglede vrše ovlašćeni punioci takodje, i da zamena sme da se radi samo kod njih, a nikako na benzinskim pumpama.  Posebno treba biti oprezan u slučajevima curenja gasa iz boce, jer je propan butan gas znatno teži od vazduha i taloži se na podu, a teško se vetri, pa je i najmanja varnica dovoljna da izazove paljenje i eksploziju.

Kao jedan od načina za povećanje bezbednosti jeste kupovina uredjaja za detekciju gasa.

Takvih uredjaja ima na trzistu, cena im nije velika a spasavaju zivote. Vetrenje prostorije često nije rešenje, jer ono mora da bude dugotrajnim. Potrebno je dugo provetravanje kako bi bilo potpuno bezbedno.“, dodaje profesor Stamenković.

Poseban problem je korišćenje starih i neproverenih boca, ali i kupovina delova za instalaciju na buvljacima i kineskim prodavnicama bez atesta i deklaracije. Za par stotina ili hiljada dinara uštede, sebe dovodimo u veliku opasnost, kaže profesor Stamenković i napominje da se boce moraju proveravati na svakih deset godina, a ostali delovi instalacije i mnogo češće, kako se ovakve nesreće ne bi ponavljale.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com