Društvo

PUNE RUKE MEDALJA: Niški gimnazijalci zablistali na Balkanijadi

Niški gimnazijalci doneli su četiri od ukupno šest medalja koliko je osvojila Srbija na upravo održanoj Balkanskoj Geografskoj Olimpijadi u Jašiju u Rumuniji.

Učenici niških Gimnazija “Bora Stanković” i “Svetozar Marković” u Niš su doneli četiri medalje. Nemanja Kutlešić i Igor Eskić izborili su srebra a Stevan Kulić i Luka Ilinčić ostvarili su odličan rezultat i doneli bronze.

Foto: Ana Veljković; privatna arhiva

Rezultat koji su postigli je neverovatan uspeh i za Srbiju i Niš, kaže njihova profesorka geografije Ana Veljković koja je uz koleginicu Milenu Simonović bila pratnja. Ona dodaje da kao tim nisu imali potpunu podršku grada.

Preponosne sam na uspeh naših đaka, ali na žalost osećamo gorčinu u ovom uspehu, jer nismo dobili potpunu podršku grada Niša i Uprave za obrazovanje. Uzgred, zahvaljujemo Gradskoj opštini Medijana, jer je u roku od 12 sati obezbedila prevoz za sve nas od Niša do Beograda i nazad”, kaže Ana Veljković, jedna od mentorki niških đaka.

Foto: Ana Veljković; privatna arhiva

Dvojica učenika danas osvajači bronzanih medalja nisu imali plaćenu kotizaciju za takmičenje u Rumuniji, tako da su morali sami da uplate novac za kotizaciju u vrednosti po 190 evra.

“Nas dve profesorke mentorke, takođe nismo dobile od grada novac za kotizaciju”, dodaje Veljković.

Kotizacija za učešće učenika Igora Eskića obezbeđena je sredstvima Centra za talente.

Balkanska Geografska Olimpijada u Rumuniji održana je od 24. do 29. juna u gradu Jaši. Ovom događaju prisustvovali su skoro svi zvanični predstavnici ministarstva, kao i grada Jaši uz prenos nacionalne televizije.

Foto: Ana Veljković; privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com