Kultura

PRVI PUT U NIŠU: Dani slovenačkog filma

U četvrtak, 24. novembra u 19 sati počinju Dani slovenačkog filma. Ovo je prvo predstavljanje slovenačke kinematografije u Nišu, a organizatori su SKS “France Prešern” i Niški kulturni centar. Ulaz je slobodan.

Projekcije slovenačkih filmova održavaće se u sali Niškog kulturnog centra na Paliluli od četvrtka do subote, kada je predviđeno i predstavljanje slovenačkih autora, Dušana Moraveca i Bojana Laboviča.

Četvrtak, 24.11.2016.

19:00 Derbi, Jože Pogačnik (9’)
Znamenitosti, prizori i zvuci velikog fudbalskog derbija izmedu Olimpije i Maribora.
Dolina mira (Dolina miru) (1956) r. France Štiglic (82’)
U okupiranoj Sloveniji dečak i devojčica susreću američkog pilota i stvaraju utočište od užasa rata u spokojnoj udolini.
21:00 Sedmina, Matjaž Klopčič (91’)
Prvih dana rata u Ljubljani mladi Niko prolazi kroz krvav i nasilan preobražaj iz dečaka u mladića.

Petak, 25.11.2016.

19:00 Prijatno živote, Urška Đukić (15’)
Izgubljeni test za trudnoću izaziva konfuziju kod Eve, Maksa, Izi i Nataše, terajući ih da se suoče sa prošlošću i planovima za budućnost.
Put u Raj /Put v raj (2014)r. Blaž Završnik (84’)
Još uvek pod uticajem smrti svojih roditelja, mladić sreće čudnu devojku koja mu se pridružuje na jedrenju.

21:00 Granice (Meje) (2016) r. Damjan Kozole (10’)
Lep jesenji dan, 24. oktobar 2015. godine. Lepa priroda. Kolona izbeglica u pratnji vojske i policije utire svoj put do izbegličkog centra u Brežicama.
Nara – čovek, Boris Petkovič (62’)
Nara Petrovič je okrenuo leđa civilizovanom društvu i postao po zanimanju – Čovek. Uzimajući od sveta samo najosnovnije, on vodi život pročišćen od društvenih dogmi.

Subota, 26.11. 2016.

19:00 Ne grem na koleno, Dušan Moravec (51’)

Upoznajte slovenačku pop muziku, jedinu podvrstu muzike u Sloveniji koja opstaje bez podrške države, reklamiranja i žalopojki.
Krst i čekić, Bojan Labovič (68’)
Priča o dramatičnom životu katoličkog sveštenika Joža Lampreta koji je, pokušavši da pomiri ideje hrišćanstva i socijalizma, proglašen neprijateljem od strane i jednih i drugih.

21:00 Selidba, Žiga Virc (14’)
Mlada, dobrostojeća devojka prvi je i jedini stanar novoizgrađene zgrade pokraj parka punog novopridošlih izbeglica. Strepnja i podozrivost podgrevaju atmosferu straha.
Mama, Vlado Škafar (93’)
Majka odvodi samodestruktivnu ćerku na putovanje i, u pokušaju da pomogne svom detetu, doživljava duhovno prosvetljenje koje i nju samu, vraća u život.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com