Društvo

Prvi put obeležen Savindan na Filozofskom fakultetu

Obraćajaći se prisutnima u prepunom amfiteatru Filozofskog fakulteta, Natalija Jovanović dekan, istakla je da je da se nada će obeležavanje ovog dana postati tradicija, a da je Filozofski fakultet pravo mesto za sećanje na velikog srpskog svetitelja i prosvetitelja jer je upravo ovaj fakultet iznedrio gotovo sve profesore u regionu. Prvi put dodeljene su i Svetosavske nagrade najboljim književnim radovima.

U pripremi Akademije učestvovali su studenti i profesori nekoliko departmana, kao i brojni gosti, muzičari, najbolji besednici i recitatori niških gimnazija.

Prvi put je dodeljena i Svetosavska nagrada za najbolji master rad iz oblasti nauke o srpskoj književnosti i za najbolji srednjoškolski literarni rad o Svetom Savi.

Laptop, što je nagrada za najbolji master rad, dobila je Jovana Cvetković za rad “Bajke Grozdane Olujić u nastavnom proučavanju”.

“Odlučila sam se za Grozdanu Olujić jer je savremni pisac koja spaja tradicionalno sa modernim na veoma lep način i približava deci savremenog doba. Smatram da su bajke neprevaziđeno štivo, ne samo za decu nego i za odrasle,” kazala je Jovana.

Priznanje za najbolji literarni rad pripalo je Nataliji Veljković, učenici trećeg razreda Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, kojoj je ovo prvo učešće na literarnom konkursu.

“Profesorka mi je predložila da pišem o Svetom Savi, rad je napisan u prvom licu i pretpostvljam da je to izdvojilo moj rad od ostalih. Tema je divna i drago mi je da prvi put na konkursu dobija nagradu”, kazala je Natalija, koja takođe dobija laptop.

nagrađena učenica, Natalija Veljković

Naglašavajući da Filozofski fakultet prvi put u istoriji svog postojanja obeležava Dan Svetog Save, Natalija Jovanović dekan fakuleteta, sumirala je rezulate rada ove ustanove u prethodnoj godini.

“Godina za nama je donela i nama i Gradu dosta novog. Velika novina su novi studijski programi, pre svega  katedre za socijalnu politiku i socijalni rad i master za francuski jezik. Pri kraju je formiranje paketa za aplikaciju za nemački jezik i odgovorno kažem da će se to završiti u toku ove godine”, rekla je dekan Filozofskog fakulteta.

Natalija Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta

Filozofski fakultet ima još mnogo planova, jedan je i udruživanje sa Vojskom Srbije i Vojnom Akedemijom iz Beograda. Na osnovu te saradnje biće pokrenuti združeni master programi  na temu “istorija i bezbednost”, a biće i novog programa na psihologiji na temu “ljudski resursi” dodala je Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com